Индустриален клъстер Средногрие стартира проект “Бизнес постижения за социално предприемачество” в партньорство с Фондация “Америка за България” и Посолството на САЩ в България

На 25.01.2018 г. се състоя официалното откриване на проекта “Бизнес постижения за социално предприемачество” – Business Achievements for Social Entrepreneurship (BASE) – на Индустриален Клъстер Средногорие в партньорство с Фондация “Америка за България” и Посолството на САЩ в България.

На откриването в Спортен Комплекс “Мирково”, в село Мирково, се бяха събрали официалните гости членове на клъстера,  участниците в BASE, партньори и медии. След вълнуващите изпълнения на бенд Marching Stars (“Маршируващи звезди”) към Община Златица и СОУ “Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица, под диригенството на Тодор Цачев, гостите и участниците бяха поканени в конферентната зала.

Спонтанната  и искрена синергия между бизнес, местна власт,  жители, приятели и партньори се усети в думите на съветника по обществените въпроси към Посолството на САЩ в България, г-н Брайън Стимлър, президента и изпълнителнен директор на Фондация “Америка за България”, г-жа Нанси Шилър, изпълнителния директор на “Аурубис България” и председателя на управителния съвет на Сдружение “Индустриален Клъстер Средногорие”, г-н Тим Курт, изпълнителния директор на “Геотехмин”, г-н Доминик Хамърс, изпълнителния директор на “Асарел Медет”, г-н Делчо Николов, ректора на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите, проф. д-р. Любен Тотев, кмета на Община Чавдар и председателя на Сдружението на общините в Средногорието, г-н Пенчо Геров. Всички  изразиха силната си  подкрепа и насърчиха предприемаческия дух в Средногорието.

Акценти бяха поставени върху навременото стартиране на проекти като BASE, стимулирането на малкия и средния бизнес в региона, създаването на нови устойчиви бизнеси, подкрепата и пълното съдействие на предприемаческия дух и вярата в потенциала на България.

След официално откриване участниците в проекта останаха за първата лекция “Предприемачество: Какво е това?” и имаха възможността да се опознаят помежду си и да почерпят вдъхновение от първите си лектори, примери за успешно предприемачество в България, Михаил Стефанов и Милен Райков.

Това е само началото на проекта BASE, който цели да трансформира общностите като ги овласти с бизнес умения и представи пред тях възможностите, които регионът дава за развитие на предприемачеството. BASE е 12-седмичен курс, в който участници са хора със силно желание да стартират или да доразвият свой собствен бизнес. По време на курса на участниците ще бъдат предадени знания и умения как да построят основите на своя малък бизнес в България, тръгвайки от това да оценят своята идея до това умело да управляват финансите и бизнеса си. Лекциите ще се провеждат веднъж седмично – всеки четвъртък от 17 часа с продължителност 3 часа в Спортен Комплекс “Мирково”.

Коментарите са закрити.