Mирковчани проведоха традиционния си събор

На 20 май в Етнографския център в местността „Бърдо” мирковчани проведоха традиционния си събор. По традиция съборът започна с изпълнение на Мирковската духова музика.

В емоционалното си слово пред събралите се многобройни жители на Мирково и гости, кметът на общината Цветанка Йотина отбеляза, че отново през месец май на това място средище на история, настояще и бъдеще, мирковчани са се събрали да празнуват заедно. Те се гордеят със своята славна история, с Първата българска кооперация, Първата бирена фабрика, с четниците на Панайот Хитов и Христо Ботев, с опълченците. Днес Община Мирково променя облика си благодарение на всички жители, които искат населените места от района да бъдат привлекателно място за живеене. Цветанка Йотина специално благодари на жителите, на Общинския съвет и администрацията за положените усилия. Тя изтъкна, че бъдещето е това, което днес всички ще сътворим. Затова трябва да внимаваме, защото сме отговорни пред бъдещите поколения да им предадем история, бит и култура. Йотина призова за уважение, почтеност и вяра. Една нация върви напред само когато е сплотена, допълни тя.

Празничната програма откриха младите и красиви девойки от танцов състав „Мирковско хоро”. Гост на събора бе професионалната трупа за съвременно и традиционно фолклорно изкуство „Танца на вятъра” от гр. Стара Загора. Тя завърши изпълненията си с право хоро, на което се хванаха голяма част от присъстващите. За празничното настроение допринесе и певецът Панайот Панайотов, който изпълни свои хитови песни. Водещ бе DJ Драго.

Специални гости на мирковчани бяха представители на пенсионерския клуб от Цариброд. Те споделиха доброто настроение на присъстващите до късно през деня. На всички стекли се на събора общината раздаде курбан осветен от местния отец Николай.

Източник:www.rnews.bg

 

Коментарите са закрити.