“Дънди Прешъс Металс Челопеч” увеличава приходите си с 35%

Между 116 и 140 млн. долара ще бъдат инвестирани в Крумовград до края на годината

Златодобивното предприятие “Дънди Прешъс Металс Челопеч” е увеличило приходите си през първото тримесечие на годината с 35% в сравнение с година по-рано. Това показва отчетът на канадския собственик Dundee Precious Metals (DPM). Основната причина за силния ръст е по-голямото количество злато в продадения концентрат, както и по-високите цени на металите. Негативно влияние върху резултатите на българската компания донякъде са изиграли по-високите такси за преработка и транспортни разходи, които са резултат от увеличените количества доставен концентрат в металургичното предприятие на DPM в Намибия.

Същите фактори стоят и зад ръста на коригираната печалба преди лихви, данъци и такси (EBITDA), която нараства с 33% в сравнение със същия период на миналата година.

“Представянето на предприятието ни в Челопеч беше добро, като производството на метали и паричните разходи са в съответствие с годишната прогноза”, коментира президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус.

Производство

През първите три месеца на 2017 г. предприятието в Челопеч е добило приблизително същото количество медно-златна руда като миналата година, става ясно още от данните. С близо 20% по-малко е произведеният концентрат, което се дължи основно на по-ниските съдържания и извличания на метала. Лек ръст (4%) има при произведения пиритен концентрат, който достига 56.8 хил. тона. Тези резултати са в съответствие с плана за добив, посочват от компанията.

Произведеният концентрат през първото тримесечие е с малко по-ниско съдържание на метали, но това е в съответствие с плана за добив. Количеството на златото е с минимално понижение (-2%), но медта е с 23% по-малко, а среброто – с 25%.

Продадените концентрати обаче са с доста по-високо съдържание на метали, отколкото през първото тримесечие на миналата година, въпреки че като количество няма значителна промяна. Златото е било повече с 53% (33.738 тр.у.), среброто – с 32% (42.429 тр.у.), а медта е била с 2% по-малко (8.3 млн. фунта).

Инвестиции в Крумовград

Основната част от инвестициите на канадската компания през първото тримесечие са били насочени към проекта в Крумовград, където в края на миналата година започна изграждането на изцяло нов минно-обогатителен комплекс на златното находище “Ада тепе”. За трите месеца на тази година капиталовите разходи за растеж на DPM са били в размер на 16.3 млн. долара спрямо 7.1 млн. долара за същия период на миналата година. До края на 2017 г. компанията очаква инвестициите в Крумовград да бъдат между 116 млн. и 140 млн. долара. “С паричен резерв от 311 млн. долара след сделката с Европейската банка за възстановяване и развитие, очаквано генериране на свободен паричен поток и финансова стабилност, ние сме в много добри финансови позиции”, посочва Хаус. В началото на тази година банката направи дялова инвестиция в проекта “Крумовград”. Обектът трябва да бъде въведен в експлоатация в края на 2018 г.

Източник:Капитал

Коментарите са закрити.