Индустриален клъстер Средногорие организира “Годишен форум Toilets.bg”

"Toilets.bg" - ôîðóìace_4004_01ace_4169

„Не е скъпо, не е и трудно да се оправи състоянието на обществените тоалетни в България“. Това заяви Николай Минков, изпълнителен директор на Индустриален клъстер Средногорие, при откриването на годишния форум Toilets.bg, организиран от Индустриален клъстер Средногорие на 17 Ноември. Той изтъкна, че състоянието обществените санитарни помещения има своите културни, социални и икономически аспекти и всички ние – бизнес, общини и специалисти, следва да им обърнем внимание. „Минната и металургичната индустрия в региона на Средногорието ще дадем пример с проекти за подобряване на състоянието на обществените тоалетни“, каза още Николай Минков.

Деян Стаматов, зам. министър на образованието и науката изпрати поздравителен адрес към участниците във форума.

Арх. Борислав Игнатов, председател на Камарата на архитектите в България, изтъкна, че неслучайно презентацията му е озаглавена „Тоалетни съкровища“: ако човек използва около 500 литра вода за пиене през годината, то той използва около 15000 литра за нуждите на тоалетната. 33 % от анкетирани туристи в Италия изтъкват, че наличието на близко достъпни тоалетни е водещо при избора им на дестинация.

Арх. Игнатов представи и идеи за преобразуване на градско пространство – над тоалетни, които не работят отдавна, да се направят павилиони на архитектурата с изложби.

Стефан Петров, управител на Екотой, които са официалните партньори на събитието, представи историята на компанията и изтъкна, че постоянно подобряват качеството на предоставяните от тях преносими тоалетни. Екотой са единствените, които имат стандартизирани тоалетни кабини за инвалиди.

Тодор Тодоров, фасилити мениджър на Англо-Американско училище София, акцентира  върху голямата отговорност, която училищата имат за изграждането на стандарта на живот на децата, които ходят на училище. За съжаление, състоянието на тоалетните помещения в повечето български училища е недобро.

Според проучване на Националната мрежа за децата, проведено сред 800 ученици, 70% от тях не ходят до тоалетна в училище, заради лошите хигиенни условия там. Михаил Стефанов, консултант Публични комуникации и Теодора Петрова, директор Комуникации и кампании, изтъкнаха и че от Националната мрежа за децата са направили Практическо ръководство за управление на училищни тоалетни, което е било изпратено безплатно до директорите на училища. Флашмобът през 2010 година, проведен под надслова „Голямото клякане за по-добри тоалетни“ остава едно от най-мащабните събития, правени в България по тема, свързана с обществените тоалетни, и по-специално за тоалетните в училищата.

Ангел Буров от гражданска инициатива „София – Зелена столица“ сподели, че на различни карти в интернет за наличието на обществени тоалетни, България в повечето случай е представена като бяло петно.

Добрият пример за чисти и поддържани училищни тоалетни с малко средства и много желание бе даден от Тихомир Трифонов, директор на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в село Царев Брод, община Шумен. Неговото средищно училище е един много добър пример за това, как с доброто желание на учителите и учениците може да се поддържа в идеално състояние една училищна тоалетна.

Годишната конференция завърши с представяне на опита на Детски научен център Музейко – домакините на събитието. Г-жа Бистра Кирова, изп. директор на Музейко, разказа за това как се управляват и поддържат 20 тоалетни в музей, посетен миналата година от над 120 000 деца. На етапи проектиране и строителството на детския център е помислено и за това как и от кого ще се ползват тоалетните и са взети мерки за по-лесното управление и поддържане. Според изчисления на фасилити мениджъра на музея, месечния разход за поддръжка на една тоалетна е в рамките на 10-15 лева.

В събитието участваха и кметовете на общините Пирдоп, Чавдар и Копривщица, представители на учебни заведения от региона, бизнеса и неправителствени организации.

 

Коментарите са закрити.