Индустриален клъстер Средногорие е първият български клъстер със Сребърен етикет за качество

ACE_9629ACE_9688

Индустриален клъстер Средногорие е първият български клъстер със Сребърен етикет за качество. Международно признатия сертификат за управление на клъстери се издава от Европейския секретариат за клъстерни анализи след одит върху цялостната дейност на клъстера.

Акредитиращата организация е създадена като инструмент на Европейската инициатива за усъвършенстване, развитие и подкрепа на клъстери и клъстерни политики на Европейската комисия. Етикетите като оценка излизат и извън рамките на Европейския континент, с акредитиращи организации в САЩ, Канада и други страни.

Сертификатът на Индустриален клъстер Средногорие беше връчен в сряда на тържествена церемония в Интер Експо Център на Георги Николов – Председател на УС на клъстера  и генерален секретар на Аурубис България от Томас Ламер – Гамп, Директор на Европейския секретариат за клъстерни анализи.

„Преди 11 години, когато започнахме да разговаряме с предприятията от Средногорието и с общините от района, понятието клъстер имаше много абстрактен характер. Сега клъстерът е ясна платформа, въз основа на която мможе да създаваме добавена стойност към това, което произвеждат нашите предприятия и под няакаква форма да споделяме тази стойност“, каза Георги Николов. „Нашият клъстер винаги е бил насочен към бъдещето“, добави той.

„Сребърният клъстер не е заслуга само на клъстера, а на тази мощна индустрия, която стои зад него“, каза Николай Минков, изпълнителен директор на клъстера.

Индустриален клъстер Средногорие е най-големият индустриален клъстер в България. Организацията е създадена по инициатива на  водещите промишлени предприятия в областта на добива и преработката на медни и злато съдържащи руди и меден концентрат: добивните предприятия – „Асарел Медет“, „Дънди Прешъс Металс Челопеч“, „Елаците мед“ и металургичното „Аурубис България“.

Днес клъстера обединява не само големи, но и малки и средни предприятия и водещи научно-образователни институции като Минно-геоложки университет „Св.Иван Рилски“ и Технически университет – София.

Общо компаниите – членове генерират около 6 % от БВП на страната.

ACE_9776

Коментарите са закрити.