Община Копривщица


Община Копривщица

Община Копривщица се намира на 110 км. от  София и на 90 км. от  Пловдив, между най-високите върхове на Средна гора – Богдан (1 604м.) и Буная (1 594м.), в тясна котловина на 1060 м. надморска височина.

Копривщица е от съдбоносно значение за българската история. На 20 – ти Април 1876 г. на Калъчевия мост е поставено началото на Априлското въстание, довело до освобождението на България.

Копривщица е обявена за град-музей през 1952 г., за архитектурно – исторически резерват през 1971 г., а през 1978 г. е призната за селище на вътрешния и международния туризъм.

Архитектурата на града е представена от шедьоври на възрожденското строителство, съхранени са над 300 паметника на културата, от които 19 с национално значение. Сред забележителностите са родните къщи на Любен Каравелов, Тодор Каблешков, Георги Бенковски и Димчо Дебелянов. Ценни със своята архитектура, резба и стенописна украса са Ослековата и Лютовата къща.

На всеки пет години в Копривщица се провеждат Националните събори на народното творчество, като първото им издание е проведено през 1965г. Празникът продължава три дни, като обикновено се провежда през м. август. Всяка година, на  1-ви май се провежда възстановка на героичните моменти от обявяването на Априлското въстание. Ежегодно през втората седмица на месец август се организират Летни културни празници, а всяка събота в летния сезон – мегдански хора.

Община Копривщица е важен културен и туристически център, който ежегодно бива посещаван от множество български и чуждестранни туристи.

Lutova houseViewMinolta DSCBenkovski_3First shot bridgeRe-enactment of the April Uprising