Новини от Средногорието


Златица бе домакин на XI-ти традиционeн турнир по класическа борба „Стоян Николов“

В зала „Гроздан Шентов“ на АТПГ в Златица се проведе XI-ти традиционeн турнир по класическа борба „Стоян Николов“. В него взеха участие над 100 състезатели от 18 клуба от цялата страна – „Славия” София, „Ботев 93” Враца, „Етрополе”, „Берое” Стара Загора, Тетевен, Ловеч, Карлово, Дупница, Селановци, Септември, Костинброд, Кюстендил, Оряхово, ЦСКА, НСА, Локомотив Пловдив, като за първи път имаше и международно участие от Белград „Цървена звезда“.

Официални гости на турнира бяха кметът на община Златица инж.Магдалена Иванова – кмет на община Златица, председателят на ОбС-Златица Асен Плахов, кметът на Челопеч Алекси Кесяков, европейският шампион Петър Балов, световният и вицеолимпийски шампион по класическа борба от 1988 г. в Сеул – Стоян Балов, Бобе Доросиев – старши треньор на националния отбор, представители на БФ Борба, Величка Баланова – директор на АТПГ-Златица, роднините и приятелите на нашият патрон, представители на нашите спонсори: ДПМ Челопеч ЕАД, Аурубис България АД, „Елаците – Мед“ с.Мирково, „Девон груп“ ООД, ЕТ „Изгрев“ гр. Златица, ЕТ „Клиге – Нанко Клиновски“, „Златица 2003“ ООД, както и представители на местните медии.

След оспорваните срещи на тепиха се стигна до кулминацията – връчване на наградите. СК „Стоян Николов“ – Златица завюва 4 златни, 5 сребърни и 4 бронзови медала, като спечелиха и купите за най-резултатен и най-техничен състезател, както и Купа „Стоян Николов“.

Източник: www.rnews.bg

В Карлово се проведе Международен форум на етерично-маслените култури

В Карлово се проведе Международен форум на етерично-маслените култури, който е част от програмата за Празника на лавандулата в града. Форумът бе открит от председателя на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури в България – Зара Клисурова, а заместник-кметът на община Карлово Антон Минев приветства всички присъстващи в зала “Васил Караиванов”.

Наситен с исторически данни, представяне дейността на Института по розата и етерично-маслените култури, изискванията при биологично производство на лавандулата, тенденциите и развитието на пазара на етерично-маслените култури, форумът бе изключително полезен за всички участници в него от различни краища на България, Гърция, Турция и Молдова.

Международният форум на етерично-маслените култури бе организиран с с подкрепата на община Карлово и фондация за биологично земеделие “Биоселена”.

Вторият ден (24 юли) от Празника на лавандулата в Карлово ще започне с празнична Света литургия в храм “Успение на Св. Богородица”. След това Царицата на розата и лавандуловата фея ще посрещнат гости в Патевата къща, която е част от архитектурен комплекс “Старинно Карлово”. Следва ритуалът “Пеперуда”, с който земеделските стопани измолват дъжд, а след това ще се извие Еньово хоро на площад “20-ти юли” в Карлово.

Източник: www.rnews.bg

Участниците в Националния ученически събор „С Левски в ума и сърцето“ се поклониха пред паметника на Апостола в родния му град

С тържествено шествие, предвождано от фанфарен оркестър и мажоретен състав, участниците в Националния ученически събор „С Левски в ума и сърцето“ пристигнаха на пл. „Васил Левски“ в Карлово, където се поклониха пред паметника на Апостола на българската свобода.

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов приветства учениците, дошли от всички краища на страната. „Левски успя да събуди вярата в своите съвременници, вярата у българите, че можем сами, макар и да се надяваме на помощ от вън, да постигнем освобождението. То не трябва да ни бъде дари не трябва да очакваме някой друг, да дойде, да го извоюва и да ни го подари, защото подареното освобождение не е освобождение…. Благодаря ви, че днес сме заедно, желая здраве и сили на всеки един от вас. Желая ви, споменът за 180 годишнината от рождението на Васил Левски да остане във вашите сърца за дълги години и да ни напомня за това, че можем да бъдем силни и единни. Да живее България!“, бяха част от думите на кмета пред участниците в събора.

Ученичката от 11 клас в СУ „Васил Левски“ Карлово  – Мария Джангазова, прочете своето есе, отличено с поощтрителна награда в Националния конкурс „Паметта за Левски днес“. Снежана Пеева, също ученичка в СУ „Васил Левски“, прочете послание, което участниците в Националния ученически събор отправят към бъдещите поколения. Ето и част от думите, които днешните млади българи завещават на своите последователи:  „Благодарим на времето, че го създаде, благодарим на историята, че го запази, благодарим на поетите, че вградиха образа му дълбоко в душите ни. Левски е в нас, винаги и на всякъде. Той пробужда съвестта ни, носим го в умовете и сърцата си. Имаме го за мяра на човешко достойнство и безпримерна саможертва. Той ни сочи пътя, който трябва да следваме….Път по който са вървели поколения, път, който следваме и ние – днешните потомци на Дякона, този път поемете и вие….Ние днешните потомци на Апостола, призоваваме: Помнете заветите на Левски и следвайте неговия пример. Обичайте и пазете родината си, за която той жертва живота си.“

В знак на признателност, пред паметника на Апостола беше поднесен гирлянд на славата.

Днес участниците в Националния ученически събор посетиха Бухаловия хан, храм „Света Богородица, където Дякона е служил и Национален музей „Васил Левски“. Там заместник-кметът на общината Стойо Карагенски връчи на всеки участник юбилейна грамота, значка, календар, посветен на 180 години от рождението на Васил Левски и материали свързани с живота и делото на Апостола.

Източник:www.rnews.bg

Награди и президентски прием за ученическия батальон „Васил Левски” от Панагюрище и Стрелча

Специализираният ученически батальон „Васил Левски” от Панагюрище и Стрелча отбеляза своята 40-годишнина със запомнящо се тържество пред Паметника на Незнайния воин в столицата и прием от президента.  След като поднесоха венец на мемориала, момчетата и момичетата във военни униформи, които носеха и своето знаме, бяха поздравени от председателя на СОСЗР генерал-лейтенант от запаса Стоян Топалов и ръководството на организацията. Проявата бе свързана и със 180 години от рождението на патрона на батальона.

С плакет на СОСЗР и флаг „110 години СОСЗР” бяха удостоени командирът на батальона подполковник от запаса Михаил Неделев, директорът на ПГИТМТ в Панагюрище майор от запаса Лушка Апостолова и полковник от резерва Севастиян Добрев.

На последващата среща президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев заяви: „Вие се доказахте като патриотична и професионална организация. Благодарение на вашето отговорно и изпълнено с ентусиазъм дело няколко поколения млади българи израснаха възпитани в дух на родолюбие“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Гостите запознаха държавния глава със своята дейност и изразиха надежда, че държавните институции ще направят необходимото за популяризирането на военното обучение и патриотичното възпитание. В процеса на работа с младите хора ние залагаме на приложната подготовка и придобиване на практически умения“, посочи по време на разговора подполковник от резерва  Михаил Неделев.

От своя страна президентът посочи, че подкрепя благородното и отговорно дело на възпитаниците на подполковник Неделев и изрази надеждата си, че то да бъде последвано и в други градове и училища. Искам да ви благодаря за грижите, които полагате да поддържате паметника до лобното място на майор Анатолий Полянков, посочи по време на срещата Румен Радев.

Държавният глава бе категоричен, че президентската институция е готова да подкрепи бъдещи родолюбиви инициативи и проекти на организацията. Младежите получиха като подарък книгата на Константин Косев „Васил Левски и възкресението на България“.

Текст: otbrana.com, Снимки: Спиридон Спиридонов

„Червената стена“ влезе в програмата на ЮНЕСКО

„Червената стена“ е сред одобрените четири български биосферни резервати от ЮНЕСКО. Това стана факт на 29-ата сесия на Междуправителствения координационен съвет по Програмата „Човекът и биосферата“. Обявяването на „Червената стена“, „Централен Балкан“, „Сребърна“ и „Узунбуджак“ в съответствие с принципите на Севилската стратегия (1995) дава възможност за стимулиране на местните общности и за развитие на регионите, на чиято територия се намират. Чрез обособяването на зони за защита, на „буферни“ и „преходни“ зони се поощрява прилагането на практики, които гарантират както икономическо развитие на съответните региони, така и опазването на природата в тях. С разширяването на територията на съвременните биосферни паркове се създават условия в управлението им да се присъединят не само представители на държавната и местна власт, но и на обществото и бизнеса.

Вписването на четирите биосферни резервата в ЮНЕСКО стана благодарение на съвместните усилия на общините, на чиято територия се намират (Асеновград, Карлово, Троян, Павел баня, Севлиево, Антон, Силистра и Малко Търново), на МОСВ и неговите регионални подразделения РИОСВ в Пловдив, Русе, Бургас, ДНП „Централен Балкан“ и НПО, които подпомагат процеса по изготвяне на номинациите.

Биосферен парк „Червената стена“ бе първият в страната с избран през април 2017 г. Консултативен съвет от 28 представители на държавната и местната власт, на научни институти, Българската православна църква, НПО и бизнеса в района на община Асеновград.

Обявяването на територията за биосферен резерват като част от световната мрежа носи престиж и признание, реклама и атрактивност на региона и на страната.

Източник:www.rnews.bg

Историческият музей в Панагюрище с второ място в национална класация на българските музеи

Природонаучният в Пловдив бе обявен за Музей на годината от Сдружението на българските музеи

Пловдивчани завоюваха първото място в класацията на гилдията в надпревара с Историческия музей в Панагюрище. Всяка година сдружението, в което членуват всички институции, които представят историята, етнографията и природното богатство на България, отличава най-добрата музейна експозиция, привлякла най-много посетители.

Само за две години, откакто отвори врати след мащабния ремонт, Природонаучният успя да разработи нови тематични колекции. Показа на малки и големи как функционира пчелинът, обновените експозиции, аквариума. Отвори врати планетариумът, а до дни посетителите ще се насладят на реалните 3D прожекции.

Източник: ПИА

Започнаха мегданските хора в Копривщица

В съботния ден на 10 юни на площад „20 април“ в Копривщица беше даден старт на традиционните мегдански хора.

Припомняме, че инициативата и организацията на мероприятията са на читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ в града. В летния сезон всяка съботна вечер жителите и гостите на града-музей имат възможност да се насладят на българския фолклор.

Тази събота беше дадено началото на инициативата за този сезон. Пред присъстващите гости и граждани на града се изявиха певческа група „Копришки бисери“, Танцов състав „Усмивки“ и детски състав „Богородички“.      На площада се изви живописно българско хоро. 

Всяка събота ще гостуват различни състави, които ще радват с ритмите си любителите на българския фолклор.

Източник: Средногорие медия

В Чавдар се проведе 10-ти фестивал на самодейците

В Чавдар се проведе традиционния фолклорен фестивал “Да запеем заедно песните на Средногорието”. За десета поредна година в местността “Света Петка” край Чавдар се проведе фолклорния празник, организиран от ръководствата на общината и читалище „Надежда”. Приветствие към участници и гости отправи кметът на община Чавдар Пенчо Геров.

Празникът събра стотици участници от региона и страната и множество любители на традиционния български фолклор. От сцената се изявиха малки и големи танцьори, певци и музиканти. Самодейците от Чавдар като домакини също представиха своята разнообразна програма.

От името на община Чавдар на гостуващите читалища и индивидуални участници бяха връчени грамоти и плакети.

След края на официалната част и изпълненията на самодейците се извиха кръшни български хора.

През годините фолклорният фестивал „Да запеем заедно песните на Средногорието” от регионален се превърна и в национален.

 Източник: Средногорие медия

Ученици от СУ Пирдоп отново първи в състезание по ИТ

Възпитаници на СУ „Саво Савов” Пирдоп отново спечелиха първо място от национално състезание по информационни технологии.

Джулия Богданова от 12 клас и Габриела Богданова от 10 клас на гимназиалното училище с ръководител преподавателят по Информационни технологии Донка Чардакова участваха в Национална олимпиада по информационни технологии в категорията „Мултимедийни приложения”. От 20 проекта в категорията техният проект беше оценен като най-добрия. Повече за победата и проектът разказа Джулия.

Джулия: Ние взехме участие в Националната олимпиада по информационни технологии и спечелихме първо място с нашия проект „Островът на загадките” в категория Мултимедийни приложения.

Репортер: Колко проекта се състезаваха?

Джулия: Първоначално има около 1000 проекта. След това на национален кръг отиват около 100 проекта, 20 прокта във всяка категория. Ние бяхме в категорията Мултимедийни приложения и се изправихме срещу 20 проекта като успяхме да вземем първо място.

Репортер: Какво представлява вашият проект?

Джулия: Проектът ни е предназначен за деца от 3 клас като в него има задачи по български и математика. Главната му цел е да подпомогне обучението, да направи обучението по български и математика на децата от 3 клас по-лесно и по-забавно, защото на децата не им е много интересно да се занимават с български и математика, които са едни от най-трудните предмети. Така че искахме да направим нещо, което е интересно и забавно и ще се хареса на децата и ще бъде в помощ и на учителите.

Всяка година възпитаници на СУ „Саво Савов” и преподавателя Донка Чардакова участват в националната олимпиада и стават победители в своята категория.

Източник: Средногорие медия

В деня на Празника на розата в Карлово бе открито пано „РОЗАТА”

По проект „Активни общности: изграждане на капацитет за промяна” на Платформа АГОРА и Община Карлово, финансиран от Фондация „Америка за България”, в частта „Творци за развитие”, младите софийски художници Йоан Цеков, Николай Петров и Атанас Леваков създадоха върху източната стена на Градската библиотека триптих „Розата”.

Триптихът бе официално открит от Антон Минев – зам. кмет на Община Карлово в деня на Празника на розата. Присъстваха Емилия Лисичкова – председател на Сдружение „Платформа АГОРА”, Диана Трифонова – представител на Фондация „Америка за България”, Йоан Ценков – един от авторите. Той презентира пред гражданите идеята и иновативното представяне на традициите в карловския край.

Източник: www.rnews.bg

С пищна заря отборът на Татарстан взриви небето над Панагюрище във втората вечер на Световното по фойерверки

Хип-хоп идолът Криско даде старт на втората вечер на Световното първенство по фойерверки за купата на Панагюрище, България’ 2017.

Той зарадва стотиците жители и гости на града, изпълнили централния площад „20-ти април”, с много песни, настроение и завладяваща усмивка. Малки и големи пяха и танцуваха с него на някои от най-популярните му парчета.

Концертната програма продължи с познатите и любими песни на рок динозаврите „Диана Експрес”.

Най-чаканият момент на вечерта за всички присъстващи бе впечатляващата нощна феерия от цветове и огнени картини в небето над Панагюрище. Подгряваща заря започна точно в 21:45 и бе подготвена от панагюрската фирма „Огнена хризантема” ЕООД. Минути по-късно невероятни цветове, светлинен дъжд и букети от огнени кълба представиха състезателите от отбора на Татарстан, а публиката ги обсипа с бурните си овации.

След състезателната програма на отбора на Татарстан, вечерта продължи с концертна програма на една от водещите рок банди в България „SEVI”, която преди броени дни откри концерта на световноизвестната група „Europe” в София.

Третата вечер на Световния шампионат по фойерверки за купата на град Панагюрище, България’2017, на 28 май 2017 година /неделя/, е с начален час 20:00 часа. Първа на сцената ще излезе популярната млада изпълнителка Дарина Йотова – ДАРА, а след нея – група „АТЛАС“.

Подгряваща заря на „Огнена хризантема“ ЕООД ще започне в 21:45 часа, а след нея ще се насладим на свободното фойерверк шоу /21:50 часа/ и състезателното пиро-музикално шоу /21:55 часа/ на отбора на Казахстан.

Третата вечер на Световния шампионат по фойерверки за купата на Панагюрище, България‘ 2017 ще продължи с официалното награждаване на победителя и концерт на българската рок-група „THE DOCTORS“.

Източник: ПИА

Отборът по приложно колоездене от Пирдоп стана шампион

Отборът по приложно колоездене към СУ „Саво Савов” Пирдоп стана шампион на България. Това стана на проведения през уикенда в Ботевград втори кръг на Републикански шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“. Освен купата за отборни първенци нашите момичета и момчета донесоха и медали от индивидуалното класиране.

Отборът на Пирдоп с треньор преподавателят по физическо възпитание към гимназиалното училище Даниела Ганчева успя да се пребори с конкуренцията и стана пръв в крайното класиране като завоюва купата на шампионата. Първо място и златен медал при момчетата спечели Георги Дураков, а втора при момичетата и сребърен медал завоюва Теодора Юрукова. Повече за състезанието разказаха двамата медалисти:

Теодора: Ние взехме участие в Републикански шампионат по приложно колоездене в град Ботевград. Там състезанието се състоеше в пет етапа. В първия етап решавахме листовки за безопасност на движението. Втората листовка беше за техническата изправност на велосипедиста. Третата листовка беше отборно тест по БЧК. На другия ден минавахме пътеки за професионално управление на велосипед в градче, което се състоеше от пътеки с пътни знаци. В състезанието първо място взе целият отбор, а индивидуално Георги Дураков взе първо място от момчетата и второ място аз от момичетата.

Репортер: Как се почувства, когато взе второто място?

Теодора: Аз бях много щастлива. Много щастлива бях и за Георги и за целия отбор.

Репортер: Георги, ти как се почувства?

Георги: Аз не можах да повярвам, че съм спечелил първото място. За първи път печеля първо място.

Във втория кръг на Републиканския шампионат по приложно колоездене „Младежта за безопасност на движението“ взеха участие 8 отбора от градовете Берковица, Силистра, Първомай, Челопеч, Пирдоп, Монтана, Етрополе и Ботевград.

Източник: Средногорие медия

Челопечани се забавляваха на хоротека

Парк „Корминеш” край Челопеч стана домакин на първото издание на най-новата културна проява в селото – хоротека. Събитието се състоя на 27 май от 19 часа на сцената на парк „Корминеш”.

Основна роля изиграха участниците от танцовия състав към Спортен комплекс „Хармония”, които демонстрираха разучени стъпки, танци и хора. Към тях се присъединиха и гости от публиката. Модератор на събитието беше Валентин Иванов.

В първото издание на хоротеката участници и гости разучаваха стъпките на нов танц. Той беше демонстриран от хореографа Валентин Иванов. Музика, танци и много забавление имаше на сцената на първото издание на хоротеката. От община Челопеч предвиждат хоротеките да се провеждат няколко пъти в годинита.

Източник: Средногорие медия

Официална делегация, водена от кмета на Карлово, посети град Зеехайм-Югенхайм в Германия

Официална делегация, водена от кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов, посети град Зеехайм-Югенхайм, Германия в периода 04-07 май 2017 г. Другите членове на делегацията бяха заместник-кмета на община Карлово Антон Минев, г-жа Донка Димитрова и г-жа Иванка Мухтарева. Посещението бе по повод сключване на меморандум за побратимяване и сътрудничество между немския град и Карлово. Поканата за официалната визита бе отправена към д-р Кабаиванов от ръководството на община Зеехайм-Югенхайм и фондация “Хайлигенберг”.

През първата част на посещението бе организирана работна среща, която започна с приветствие и поздравително слово от кмета на Зеехайм-Югенхайм – Олаф Кюн, председателя на фондация “Хайлигенберг” – д-р Йоахим Хорн и кмета на община Карлово – д-р Емил Кабаиванов. На срещата бяха проведени разговори, свързани с меморандума за побратимяване между двата града, който се предвижда да бъде окончателно одобрен през месец септември, когато делегация от община Зеехайм-Югенхайм ще посети Карлово. Д-р Емил Кабаиванов предложи по време на това посещение да бъде организирана и среща с местния бизнес.

На 6-ти в замъка Хайлигенберг, който се стопанисва от едноименната фондация, бе организиран Ден на България и Карлово. Програмата включваше цялостно представяне на община Карлово, което бе направено с презентация от заместник-кмета Антон Минев. Бяха прожектирани и два филма от конкурса-спектакъл Царица на Розата и Празника на розата в Карлово, които възхитиха и очароваха всички присъстващи. Самодейци от Германия, изучаващи български народни танци повече от 20 години, представиха танци от всички фолклорни области на България. На събитието присъстваха: Олаф Кюн – кмет на град Зеехайм-Югенхайм, Картсен Петзолд –  PR към община Зеехайм-Югенхайм и отдел “Побратимяване на градове”, Иван Йорданов и Стефан Димитров – консули на България в Германия, Майкъл Галер – евродепутат, д-р Йоахим Хорн – председател на фондация “Хайлигенберг”, Мартина Айке – член на управителния съвет на фондацията,  Моника Кунц – управител и ръководител на маркетинга на фондацията, Паскал Иванов – представител на Българска роза АД във Франкфурт, както и стотици гости.

В замъкa Хайлигенберг е роден първият български княз след Освобождението на България Александър фон Батенберг. В самия замък има музейна експозиция, в която е представено родословното дърво на българския княз, различни негови предмети и вещи. В момента замъка се поддържа от фондация “Хайлигенберг” и в него се организират концерти, тематични изложби и сватбени тържества.

Специални благодарности отправяме към д-р Рабих Комати и д-р Сигрун Комати, която е заместник-председател на Немско-българското общество в Германия и преподавател в Софийския университет, които организираха и направиха възможно посещението на делегацията от община Карлово в град Зеехайм-Югенхайм.

Източник: www.rnes.bg

Над 380 деца от СУ “Нешо Бончев” се включиха в инициативата на ВК “Пан Волей” – “Играй волейбол с нас”

ВК „Пан Волей” започна осъществяване на поредица от инициативи, първата от които бе под надслов „ИГРАЙ ВОЛЕЙБОЛ с НАС!” и бе призив към децата на СУ „Нешо Бончев”.

Инициативата се проведе на 16 май от 13:00 до 14:30 часа, в голямата зала на “Арена Асарел”. Присъстваха 18 класа / от трети до осми клас на училището/, като се събраха над 380 деца.

По време на инициативата се изигра демонстрационен мач и бе разиграна атрактивна томбола. Трима късметлии спечелиха тениска с логото на инициативата, а по повод  17 май – Деня на българския спорт, късметлиите, които получиха наградата без жребий бяха учениците, които са номер 17-ти в клас.

Спортната инициатива на ВК “Пан Волей” ще продължи да се осъществява всеки четвъртък от 13:00 часа в двора на СУ “Нешо Бончев”.

Останалите инициативи, които са насочени към другите училища в града, ще се проведат през есента.

Източник: ПИА

Самодейните състави концертираха в Пирдоп

Самодейните състави към читалище „Напредък” в Пирдоп взеха участие в тържествен концерт. Той беше част от програмата на „Влайкови дни 2017”. Концертът се състоя в голямата зала на читалището и в него творческите колективи участваха с най-добрите си изпълнения. Заедно с концерта бяха отбелязани две годишнини – 30 години творчески път на смесения битов хор с ръководител маестро Кузман Кузманов и 10 години от създаването на клуб „Шарено хоро” с ръководител Евгения Ралчева.

В тържествения концерт взеха участие Дует „Алтина” – Мариана Върбанова и Евдокия Богданова, Клуб са спортни танци, Вокална група „Астроида”, Група за стари градски песни „Средногорски славеи”, Вокална група „Шарени мъниста”, Детски танцов състав „Средногорска младост”, Смесен битов хор, Клуб „Шарено хоро” и други.

В края на тържествената вечер кметът на община Пирдоп Ангел Геров и председателят на читалище „Напредък” Милена Мачканова поднесоха поздравителни адреси на юбилярите и цветя на всички изпълнители.

Източник: Средногорие медия

АТПГ изнесе концерт за 24 май

Възпитаниците на Аграрно-техническа професионална гимназия в Златица изнесоха тържествен спектакъл в големия салон на читалище “Христо Смирненски” в града.

Концертът беше по повод наближаващия Ден на славянската писменост и култура, 24 май, и беше част от програмата на майските културни празници в Златица.

Салонът на читалището се изпълни с множество родители, близки и приятели на младежите.

Тържественият спектакъл започна с възрожденския химн, който изправи публиката на крака.

Възпитаниците на учебното заведение представиха пред своята публика музикално-танцова програма. Те пяха и танцуваха народни песни и танци и разиграха няколко театрализации. Учениците предложиха истинско забавление с чудомировите герои.

Източник: Средногорие медия

Изложба на хурки в Пирдоп

На 15 май във фоайето на читалище „Напредък “ бе открита етнографската изложба „Хурката в бита на българина“. Събитието е част от програмата на „Влайкови дни”.

Богатата сбирка образци на хурки от почти всички краища на страната е събирана в продължение на 20 години. Колекцията е най-голямата в България и беше предоставена от собствениците – сем.Атанасови от с. Антон.

Дъщеря им Биляна Атанасова представи семейната сбирка. Младата дама е израснала в семейство на потомствени занаятчии и има подчертан интерес към бита и народните занаяти. Самата тя изучава педагогика на изобразителното изкуство, увлича се от артефакти от периода на Възраждането, занимава се с рисуване, скулптуриране и реставрация.

Присъстващите имаха възможността да разгледат показаните десетки образци от хурки, приспособления и инструменти от миналото.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров поднесе цветя и грамота на Биляна Атанасова с благодарности за участието й.

Източник:Средногорие медия

В Челопеч се проведе състезание по приложно колоездене

Челопеч беше домакин на първи кръг от Републиканския шампионат по приложно колоездене “Младежта за безопасност на движението” за деца от 10 до 15 години. На новоизградената площадка по безопасност на движението в селото се събраха множество състезатели и публика за организираното състезание. Гости и съорганизатори на събитието бяха Светослав Кръстев от Национално движение приложно колоездене, Любомир Рангелов от Пътна полиция към областната дирекция, представители на Съюза на българските автомобилисти, представители на СБА, БЧК  и на районното управление на полицията в Пирдоп. Мажоретният състав към основното училище в Челопеч поднесе своя танцов поздрав към състезатели и гости.  Церемонията по откриването на надпреварата започна с химна на Република България.

Официалното откриване направи кметът на община Челопеч Алекси Кесяков. Той приветства отборите и пожела успех в състезанието. Приветствие отправи и Светослав Кръстев. Той използва възможността да връчи юбилеен медал на Любомир Рангелов за приноса му към приложното колоездене. Рангелов благодари за вниманието и пожела успех в състезанието.

В състезанието взеха участие отбори от Берковица, Етрополе, Монтана, Пирдоп, Първомай, Силистра и Челопеч. Състезанието започна с управление на велосипед на площадка и премина през изпит по първа долекарска помощ и майсторско управление по технически пътеки.

След оспорвана борба първото място завоюва отборът на Берковица, Пирдопския отбор взе трето място, а Челопешкия седмо. В този кръг от шампионата изглежда състезателите от Берковица бяха най-подготвените, защото техни представители станаха първенци и в индивидуалните надпревари за момчета и момичета, съответно Свилен Клименко и Ралица Каменова.

Призьорите получиха медали, грамоти и предметни награди. Наградите връчи кмета на община Челопеч Алекси Кесяков. В специална томбола беше изтеглена голямата награда – велосипед. Той беше спечелен от състезателя Мария Николова от Пирдоп.

Източник: Средногорие медия

В Пирдоп бяха открити „Влайкови дни 2017”

На 11-ти май в Пирдоп бяха открити „Влайкови дни 2017”. Откриването на 25-то юбилейно издание на културните празници на Пирдоп се състоя на новоизградена сцена в центъра на града, в пространството между сградата на старото читалище и близките банкови институции.

Сред гостите за тържественото откриване бяха от ръководството на община Пирдоп, народните представители от коалиция „БСП за България” Лало Кирилов, Иван Ченчев, Радослав Стойчев и Стефан Бурджев, Стефан Богданов от коалицията „Обединени патриоти”, кметове от Средногорието и други.

Празникът беше открит от състава на малките мажоретки към детска градина „Пека и Карло Чоконяни”. Последваха приветствия от кмета на община Пирдоп Ангел Геров, народния представител от Пирдоп Лало Кирилов и народния представител Стефан Богданов.

В знак на почит и преклонение пред делото на човека, общественика и писателя Тодор Влайков – почетен гражданин и патрон на Пирдоп, пред паметника му в центъра на града бяха поднесени венци и цветя от името на Община Пирдоп, коалиция „БСП за България” и ПП ГЕРБ.

По повод юбилея бе открита изложба с ликовете на бележитите пирдопчани, която беше подредена в близост до сцената. Експозицията ще бъде разположена във фоайето на НЧ „Напредък 1869″ и ще се обогатява. 

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров покани на сцената председателя на инициативния комитет за създаването на „Влайкови дни” и бивш кмет на Пирдоп Росен Илиев, на когото връчи благодарствена грамота.

И тази година на сцената присъстваше образът на героинята на Влайков – Райка. В образа й ще се въплатят осмокласничките Лидия Бързакова и Йоана Дуракова.

Празничната програма продължи с изпълненията на камерна формация от Национален фолклорен ансамбъл „Българе” и солистът Веселин Кузмов. Те представиха най-атрактивните фрагменти от спектакъла „Това е България”.

Източник:Средногорие медия

В СУ Златица гостува член на ЕП

СУ „Св. Паисий Хилендарски” – гр. Златица беше избрано да участва в програмата „Училища – посланици на Европейския парламент”. В училището беше разработена  поредица от инициативи, чрез които учениците да повишат  своята информираност за ролята на институцията ЕП и необходимостта да бъдат активни граждани на Обединена Европа.

На 10 май  се проведе среща – дискусия с Андрей Новаков – член на Европейския парламент. На срещата присъстваха и Теодор Стойчев – ръководител на Информационното бюро на ЕП, Красимира Василева от Националната асоциация на българските европейски клубове (НАБЕК) и обучител в Програмата и Добринка Висариева – ст. специалист „Социални дейности” в община Златица.

Андрей Новаков разказа на учениците за новата програма на ЕП „А.Л.Е.К.О” за млади предприемачи. С примери той илюстрира на младшите посланици колко е важно човек да бъде целеустремен, с глобално виждане и да не поставя бариери пред собствените мечти и цели.

Всички присъстващи участваха в играта „Евроизбори”. Боян Велков, Илияна Нешкова и Светлина Ангелова от 11.а клас влязоха в ролята на кандидати за членове на ЕП. Те трябваше да се преборят и да спечелят гласовете на аудиторията със своите идеи и виждания за развитие на България и Евросъюза.

Източник:Средногорие медия

Челопеч беше домакин на национално състезание

Община Челопеч и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” бяха домакини на Националната викторина по безопаснтост на движението “Да запазим децата на пътя 2017”. Състезанието се проведе в спортен комплекс «Хармония» и в него взеха участие най-добрите отбори от областите Бургас, Враца, Монтата, Разград, Ямбол, Шумен, Силистра, Пазарджик, Стара Загора, Сливен, Смолян и София област.

Церемонията по откриването на състезанието започна с химна на Република България и издигане на знамето.

Събитието уважиха кметът на община Челопеч Алекси Кесяков, директорът на основното училище в селото Весислава Панджерова, представители на националната и областната дирекции “Пътна полиция”, на Двореца на децата, Съюза на българските автомобилисти, Български червен кръст и други национални и областни  институции.

Приветствие към гостите отправи кметът Кесяков. Той пожела успех на състезателите. Приветствие отправи и директорът Панджерова. Тя пожела успех и даде старт на състезанието.

В залата на комплекса състезатели и гости бяха поздравени с химна на Челопеч в изпълнение на вокална група “Средногорски звън”. След представяне на журито и разясняване на регламента състезанието започна. Отборите преминаха през няколко етапа – теоретичен тест-листовка, викторина, решаване на пъзел, отстраняване на повреда, оказване на първа помощ.

След оспорвана надпревара първото място и шампион на страната в състезанието стана отборът на област Шумен. Втори се нареди отборът на област Монтана, а трети – отборът на Софийска област.

Призьорите получиха купи и медали.

Източник: Средногорие медия

Сопот става притегателен център за туристи този уикенд

Ножари от цяла България се събират тази събота /13.05./ в Сопот. Поводът е пленер, на който домакин е Сопотски еснаф. Събитието е само част от предвидените прояви, които предстои да се случат в града в рамките на уикенда.

Съботният ден започва с Открит урок по родолюбие в Къща-музей „Иван Вазов“ от 10:30 ч. Веднага след него е и официалното откриване на пленера. На жителите и гостите на града майсторите ще направят показно как се коват ножове, с техника, която може да се види само тук в Сопот, каза кметът Деян Дойнов.

Вечерта ще бъде посветена на рока. Начало на рок концертите в града на Вазов бе дадено точно преди година, когато гостува звездата Дъги Уайт. Сега от администрацията залагат на българския рок с избора на група „Конкурент”. Както на предишни концерти, така и сега организаторите са помислили за феновете на рока от Карлово. Всички карловци почитатели на българската група, които ще ползват градски транспорт, за да видят своите любимци в Сопот ще могат отново да се върнат с автобус.

Фирмите превозвачи поеха ангажимент да работят с удължено работно време, увери кметът Деян Дойнов.

В града на поета Иван Вазов идват и големите приятели на Сопот доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси и почетен гражданин на Сопот, акад. Георги Марков, акад. Константин Косев, председателят на Съвета на ректорите в България проф. Любен Тотев, писателят Иван Гранитски. Те ще бъдат в града още в събота, когато ще се включат в Открития урок по родолюбие и ще посетят Сопотския еснаф.

В неделя по случай 149 г. от рождението на ген. Владимир Вазов и 100 г. от Дойранската епопея кметът на община Сопот Деян Дойнов и гостите ще положат венец пред монумента на генерала. Церемонията ще бъде изпълнена с военни почести.

Източник:www.rnews.bg

В Златица отбелязаха 9 май

Граждани и гости на Златица отбелязаха Деня на победата и Деня на Европа, 9 май със среща с ветерани. Събитието се състоя във фоайето на читалище “Христо Смирненски”.

Срещата беше открита от гостуващата певческа група “Червени рози” от София. Певиците изпълниха родолюбиви български песни. Специално подготвен рецитал изнесоха ученици от СУ “Св. Паисий Хилендарски”.

Приветствие по повода отправи кметът на общината Магдалена Иванова. Председателят на ОбС Златица Асен Плахов изчете решението на своите колеги, с което Димитър Петков се удостоява посмъртно със званието  «Почетен гражданин на община Златица». Кметът Иванова връчи плакета на сина на Петков. Той от своя страна благодари за оказаната чест и разказа спомени за своя баща. За учителя, общественика и родолюбеца Димитър Петков разказаха негови близки и приятели. Спомени от работата и познанството си с него сподели и Тодор Медаров.

Събитието продължи с изпълнения на гостуващите изпълнители.

Източник: Средногорие медия

В Челопеч се проведе велошествие

Община Челопеч стана последовател на кампанията „Аз карам велосипед, последвай ме!”.

Кампанията е социална и цели да популяризира карането на велосипед в градска среда като път към здравословен начин на живот.

На 28 април инициативата „Аз карам велосипед, последвай ме!“ събра множество велосипедисти на площадката за безопасност на движението по пътищата в община Челопеч. Всички получиха стикер с надпис „Аз карам велосипед, последвай ме!“, който залепиха на дрехите си.

В ролята на инструктори Зорница Семерджиева, Нанси Найденова и Трайко Кацаров, стартираха мероприятието по пътеките на площадката, показвайки правилата за движение по пътищата на малки и големи деца, и още по-големи пораснали родители. Над 50 колоездачи се включиха в последващото велошествие по улиците на Челопеч. Личен пример дадоха кметът Алекси Кесяков и представители на местната власт.

Сред участниците беше разиграна томбола. Седемгодишната Поли Македонска от с. Челопеч си тръгна с голямата награда от мероприятието – велосипед.

Източник: Средногорие медия

В Копривщица отбелязаха 141 години от Априлското въстание

Копривщенци отбелязаха 141 год. от избухването на Априлското въстание.

Честванията бяха открити на 30.04.2017 год. с рецитал на децата от детска градина „Евлампия Векилова“, изпълнения на самодейците от читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ и на представителния духов оркестър към СУ „Любен Каравелов“. Кметът на града Генчо Герданов прие рапорта на построените  за преглед представителни отряди на клуб „Традиция“ и учениците от училището. Слова  на възпоменателната вечер произнесоха отец Атанасий, иконом на Панагюрска духовна епархия и Светлана Мухова  – музеен деец.  

На 1 май, в деня на възстановката на историческите събития,  Копривщица беше уважена от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, зам.-премиера Деница Златева, областния управител София Торолова и кметове от региона.  Бяха поднесени венци и цветя от Президенството, държавни и обществени институции, граждани. В словото си вицепрезидентът Йотова поздрави присъстващите и отбеляза историческото значение на Априлското въстание за свободата на България и възраждането на държавността.

Поводът беше използван за връчване на отличието „Почетен гражданин“ на Копривщица, с което беше удостоен маестро Добрин Иванов, възродил представителния духов оркестър. Почетен  знак на Копривщица получиха д-р Младенова, Владимир Орашъков и Никола Каменаров.

Във възстановката  на събитията от 20.04.1876 год. участваха над 200 самодейци и членове на клуб „Традиция“.  Присъстващите на площада станаха съпричастни със събитията от избухването на Априлското въстание в Копривщица преди 141 години.

Източник: Средногорие медия

В Църквище се проведе състезание по компютърни игри

В съботния ден на миналата седмица в Църквище се проведе първото в района състезание по кампютърни игри.

Състезанието беше организирано от клуб “Свободно измерение” и община Златица, със съдействието на “Дънди Прешъс Металс Челопеч” и се проведе в младежкия център в селото.

Състезанието беше открито от организаторите в лицето на Стефан Делийски. Той приветства участниците и разясни регламента. Делийски изрази надежда състезанието да стане традиционно и периодично, и да обхване повече категории и дисциплини. Приветствие към младите хора отправи и кметът на община Златица Магдалена Иванова. Тя пожела успех на състезателите. Събитието уважи и председателят на общинския съвет Асен Плахов.

Според регламента състезателите бяха разделени на две възрастови групи – от 12 до 16 години и над 16 години и играха компютърната игра, завладяла младежите в последните години, League of Legends. Младежите се състезаваха в двубои с директна елиминация. Бяха излъчени тримата най-добри в играта в двете категории. Първото място при по-малките грабна Христо Кривиралчев, следван от Кристиян Кантарджиев и трети стана Иван Мечкаров. При по-големите първи стана Теодор Тодоров, следван от Алекси Зашев и трети – Георги Грънчаров.

Победителите от двете категории се изправиха един срещу друг за големия финал. Голямата награда от 3250 точки и ръчно рисуван плакат на избран герой от играта спечели Христо Кривиралчев от Златица.

Източник: Средногорие медия

СУ „Нешо Бончев” спечели проект „Едно училище за всички” в конкуренция с 62 предложения

Средно училище „Нешо Бончев” спечели проект „Едно училище за всички”, втора фаза, който дава възможност на училището да организира своите ресурси и организационно-управленски процеси така, че то да стане приобщаващо за всички ученици. 
Във първия етап участват пет училища, а във втория се присъединяват още десет. Бончевци успешно се включват в Програмата на Център приобщаващо образование, гр. София, като през следващите две години ще въведат модела за организиране на училищните процеси за изграждане на приобщаваща училищна среда с повече училища-партньори и с по-широк географски обхват. Реализацията на „Едно училище за всички” се подкрепя от Фондация „Америка за България”.
 
В началото бяха подадени 62 проектни предложения от училища от цялата страна, като бяха одобрени десет нови.
До включването в проекта СУ „Нешо Бончев” покри сложна критериална матрица, в която  ясно личи изразена мотивация за развиване на способностите на всяко дете, премахване на всички бариери, които могат да възпрепятстват ученето и участието, зачитайки уникалността на всяко дете.
 
Проведе се работна среща с директора Веска Барова и част от учителския колектив, като бяха оценени личните качества на работещите в училището, мотивацията им за участие за въвеждане на промяна, касаеща взаимно доверие.
Реализацията на проекта започна, като в периода 28-30 април в Пловдив се проведе първото обучение на лидерските екипи.
 
За координатор беше избрана Стефка Чинчева – специалист обучение и развитие, психолог, който ще подпомага въвеждането и реализирането на модела на панагюрското училище.
Източник: www.oshtepan.com

Регионално състезание, организирано от Джуниър Ачийвмънт, се проведе в Карлово

В камерната зала на НЧ “Васил Левски – 1861 г.” бе открито регионално състезание, което е част от националната квалификация за Националното състезание “Най-добра учебна компания на България”, организирано от Фондация Джуниър Ачийвмънт България. Учебната компания представлява учебна фирма, чрез която учениците изучават с практически опит основата на свободното пазарно стопанство и как оперират фирмите.

За първи път община Карлово е домакин на състезанието, след като през месец януари тази година бе подписано споразумение за партньорство и сътрудничество между двете организации. Регионалният панаир на учебните компании бе открит от заместник-кмета на община Карлово Антон Минев. Той пожела на всички участници успех в състезанието и да победят най-добрите, креативни и иновационни идеи, които учениците са изработили.

Регионалните състезания се провеждат за пета поредна година. В тях участват 134 учебни компании, които са разделени в четири динамични региона. На състезанието в Карлово взеха участие компании от 25 училища. СУ “Васил Левски” гр. Карлово представи три учебни фирми, а СУ “Христо Проданов” гр. Карлово представи една учебна фирма.

Участниците в състезанието бяха оценени от компетентно жури в два тура. Единият представляваше интервю с учениците, което се проведе на щандовете, а вторият – презентация на сцената. След представянето на всички екипи, журито определи 10-те финалисти, които продължават своето участие в Националното състезание “Най-добра учебна компания на България”, което ще се проведе през юни месец в град Варна. Две учебни компании “Пандора” и “Калиопа” от СУ “Васил Левски” гр. Карлово се класираха за националното състезание и бяха наградени със сертификати.

Източник:www.rnews.bg

Ученици от ПГМЕ посетиха администрацията в Пирдоп

Група ученици от горните класове в Професионална гимназия по механо- електротехника посетиха общинската администрация в Пирдоп и се запознаха с работата на кмета и служителите.

Инициативата е по идея на Станислав Готев и се осъществи с съдействието на общинската администрация.

Още рано сутринта групата от 12 младежи, ръководени от преподавателя им Геновева Василева, бяха посрещнати от председателя на ОбС-Пирдоп Мария Шентова. Тя им даде информация за работата на общинските съветници и функциите, които съветът изпълнява. По-късно възпитаниците на ПГМЕ бяха приети от кмета Ангел Геров и секретаря на община Пирдоп Николина Божкова в заседателната зала на общината. Те разказаха на младите хора за работата на различните дирекции, звена и работни места в общинската администрация. Посещението на младите хора продължи с обиколка в различните общински служби.

Инициативата ще продължи с подобни срещи с ученици и от други учебни заведения.

Източник: Средногорие медия

Златица бе домакин на турнира „Средногорие танцува 2017“

В спортната зала на АТПГ „Гроздан Шентов“ – Златица се проведе четвъртото по рода си състезание по спортни танци „Средногорие танцува 2017″. В турнира участие взеха деца между 7 и 13 години от различни градове на страната, сред които Златица, Пирдоп, Кюстендил, Велико Търново, Враца, Благоевград, Дупница, Перник, София, както и от Македония.

Те бяха разпределени според възрастта си в различни групи и танцуваха по двойки и самостоятелно. Умения на участниците в танците самба, румба, джайф, ча-ча, куикстеп, валс, виенски валс и танго бяха оценявани от жури, а кметът на община Златица и организаторът на турнира Иван Терзиев наградиха с медали и грамоти най-добре представилите се.

За всички участници в „Средногорие танцува 2017″ организаторите бяха предвидили и лакомства.

Източник:www.rnews.bg

Регионално състезание, организирано от Джуниър Ачийвмънт, се проведе в Карлово

В камерната зала на НЧ “Васил Левски – 1861 г.” бе открито регионално състезание, което е част от националната квалификация за Националното състезание “Най-добра учебна компания на България”, организирано от Фондация Джуниър Ачийвмънт България. Учебната компания представлява учебна фирма, чрез която учениците изучават с практически опит основата на свободното пазарно стопанство и как оперират фирмите.

За първи път община Карлово е домакин на състезанието, след като през месец януари тази година бе подписано споразумение за партньорство и сътрудничество между двете организации. Регионалният панаир на учебните компании бе открит от заместник-кмета на община Карлово Антон Минев. Той пожела на всички участници успех в състезанието и да победят най-добрите, креативни и иновационни идеи, които учениците са изработили.

Регионалните състезания се провеждат за пета поредна година. В тях участват 134 учебни компании, които са разделени в четири динамични региона. На състезанието в Карлово взеха участие компании от 25 училища. СУ “Васил Левски” гр. Карлово представи три учебни фирми, а СУ “Христо Проданов” гр. Карлово представи една учебна фирма.

Участниците в състезанието бяха оценени от компетентно жури в два тура. Единият представляваше интервю с учениците, което се проведе на щандовете, а вторият – презентация на сцената. След представянето на всички екипи, журито определи 10-те финалисти, които продължават своето участие в Националното състезание “Най-добра учебна компания на България”, което ще се проведе през юни месец в град Варна. Две учебни компании “Пандора” и “Калиопа” от СУ “Васил Левски” гр. Карлово се класираха за националното състезание и бяха наградени със сертификати.

Източник:www.rnews.bg

С интердисциплинарен урок в СУ “Н.Бончев” формираха умения за водене на диалог и изграждане на позиция за толерантност

В Средно училище „Нешо Бончев“ на 25 април се проведе интердисциплинарен урок „Русия – страна на контрастите“, чрез който учениците от 10а клас умело интегрираха в едно знания и умения от различни области на образованието – география, руски език и информационни технологии.

Учителите Симонка Брадестилова, Василка Навущанова и Снежина Машева бяха в ролята на координатори,
инструктори, помощници и задачата им беше подобряване мотивацията за учене и
затвърждаване на придобитите знания, съобщиха от училището.
Чрез презентация ученичката  Мариела Джунова показа своето виждане по темата.
Съпътстваща задача за присъстващите от 10а и 10б класове беше да подготвят подходящи въпроси от областта на географията, стопанството, традициите и културата на Русия.
Чрез отговорите на въпросите и възникналата дискусия се даде възможност  за формиране на умения за водене на диалог, изграждане на позиция за толерантност към други страни и народи, постигане на контрол и самоконтрол. По време на интердисциплинарния урок учениците бяха едновременно приемник на информация  и активен участник.
Източник:www.oshtepan.com

Военно-историческа възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище‘ 1876“ и празничен концерт на 30 април в Панагюрище

В навечерието на тържественото отбелязване на 141-та годишнина от избухването на Априлското въстание, регионални клубове от цяла България на Национално дружество „Традиция“ ще пресъздадат разтърсващите събития, зверските кланета, обявяването на Априлското въстание в Панагюрище, героичните боеве и възторжените мигове на победата във Военно-историческата възстановка „Мъжество и саможертва – Панагюрище‘ 1876“.

Възстановката е с начален час 17:00 часа и ще се проведе в подножието на Маньово бърдо на Национален мемориален комплекс „Априлци“ в Панагюрище.

Празничният концерт на българските поп изпълнители МИРО, ЛЮБО КИРОВ и РОК ГРУПА „СИГНАЛ“ ще започне в 20:00 часа на площад „20-ти април“.

Събитията са част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 141 години Априлска епопея.

Източник: ПИА

В Стрелча се проведе вторият училищен фестивал на патриотичната песен “Бащино огнище”

На 25-и април в НУ “Паисий Хилендарски” се проведе вторият училищен фестивал на патриотичната песен “Бащино огнище”, съобщи Общинска администрация. Кметът на Стрелча Стойно Чачов връчи специалната награда от името на общината – плакет и грамота за най-добро представяне на Симона Дескова, ученичка от 1-ви клас. Чудесните изпълнения на възпитаниците на началното училище направиха избора труден. В словото си , кметът благодари на педагогическия колектив на НУ “Паисий Хилендарски” и малките изпълнители за вълнуващите мигове, които подариха на публиката.

Източник: ПИА

Обучение на деца от ДГ „Пролет“ проведоха експерти на ‚Асарел-Медет“АД

Какви са опасностите и рисковете в нашето ежедневие? Как да се пазим и как да окажем първа помощ, ако това се наложи?

Това бяха само част от въпросите, които служители от отдел „Безопасност и здраве при работа“ в „Асарел-Медет“АД обсъдиха с децата от група „Слънце“ на Детска градина „Пролет“ в Панагюрище по време на обучителна демонстрация, която се проведе на 26 април в Информационния център на дружеството.

Хлапетата задаваха своите въпроси на инспектор „Аварийно-спасителна служба“ инж. Красимир Кръстев и медицинска сестра Нонка Шишкова-Гушмакова – здравен инспектор, които с готовност споделиха някои професионални тайни с любопитните малчугани.

Децата се включиха в демонстрациите по оказване на първа помощ, правене на превръзки и бяха много активни по време на открития урок. Инициативата на Информационния център на „Асарел-Медет“АД е традиционна и се провежда във връзка със Световния ден за безопасност и здраве при работа – 28 април.

Източник: ПИА

От участие в младежки форум в Сингапур се завърна Стоян Иванов, десетокласник в СУ „ Нешо Бончев“.

Целта на форума бе да се разберат и осъзнаят последиците от антропогенния фактор върху планетата и как да я опазим като наш дом. След връщането си в България на 23 април Стоян Иванов  сподели впечатленията си.
„Беше наистина много интересно. След това организаторите на това събитие ме поканиха и на конференцията, която имаше за цел 3 основни неща:
1. Да се изясни приносът на Сингапур, който произвежда по-малко въглеродни емисии и, благодарение на океана и растителността на островите, поглъща напълно CO2, който произвежда – предимно от транспорта, защото там няма почти никакви фабрики, които да бълват въглеродни емисии във въздуха.
2. Да се срещнат ученици от цял свят, които са проявили желание на участват преди това във форума.
3. Да си развият уменията за излагане на теза и аргументирането й“, разказа той.
Младежкият форум се е провел в научния център на Сингапур, а конференцията в прим-залата на Ботаническата градина.
Конференцията се е провела при закрити врата и участниците са били помолени да изключат телефоните си.
После е продължила в научния център, в който за младите хора е имало въпросник и проект.
За 30 минути всеки е трябвало сам да попълни тест, който е бил въз основа на това,
за което са говорили в Ботаническата градина.
„Проектът беше свързан отново с екологията. Аз забелязах, че центърът разполагаше с един огромен глобус и реших да направя кратка анимация на промените в околната среда през различните години – изтъняването на озоновия слой на места, движението на въздушни маси. След като го представих и всичките 52-ма участници минаха, журито ни класира според теста и проекта. Така ме поставиха на 11 място“, разказа Стоян Иванов.
По думите му проектът е бил направен много лесно и обективно е показвал промените в околната среда през годините.
След това участниците са били в зала, в която е имало отново викторина за човешкото тяло, за различни химични и физични явления.
„През тези дни, в които бях в този научен център, ние работихме и с дигитални микроскопи, изучавахме различни химични реакции и физични закономерности. Показаха ни опита на Фарадей или просто Фарадеева клетка. По химия ни представиха модели на атомни ядра през годините, тяхното развитие от различните учени. По биология и химия имахме и лаборатория със стриктен режим на влизане. Беше забранено да се снима“, сподели още десетокласникът от СУ „Нешо Бончев. Той е видял в действие ролята на биотехнологията, отглеждайки с другите участници собствена ГМО продукция.
„Конференцията беше по-скоро образователен портал, в който създадохме връзки, научихме нови неща и разбрахме, че можем да променим света, защото ние можем, стига да го пожелаем. Задълбочаването на проблема с околната среда е неизбежен, затова трябва да се научим да живеем в хармония с нея или да загинем заедно с нея“, коментира за oshtepan.com Стоян Иванов. Той се надява да има шанса да бъде отново в Сингапур, където е имал невероятно изживяване и е оставил нещичко и след себе си- един приключен проект и добро представяне на България на International conference for global warming Singapore 2017.
Източник: www.oshtepan.com

СУ Копривщица проведе благотворителна инициатива

СУ „Любен Каравелов“ гр.Копривщица организира и проведе благотворителен великденски концерт на духовата музика с диригент маестро Добрин Иванов и  великденски базар организиран от учители, ученици и родители.

Средствата набрани по време на благотворителния акт ще бъдат използвани за предстоящото пътуване и участие на духовия оркестър в Неапол, Италия. Там възпитаниците на копривщенското училище ще участват във фестивал на класическата музика с конкурсен характер. Набирането на средства продължава и след Великден.  Изпълнението на младите музиканти беше бурно аплодирано от публиката.

Музейният служител и историк Кунка Неделева  изрази чувствата на зрителите, попаднали в магията на музиката, с думите: „Поклон! Поклон пред тези деца и техният учител маестро Добрин Иванов, както и пред директора на училището Бойка Дюлгярова”.

Източник: Средногорие медия

Конференция на “Капитал” и Фондация”Америка за България” на 12 април събра визионери за промяна на училища и университети.

Участваха Марк Пренски – изпълнителен директор на Института за глобално образование на бъдещето, Гари Стейджър – образователен експерт, Маарит Роси- учител по математика, финалист за “Глобалната учителска награда 2016” и създател на “Пътища към математиката”, д-р Уард ван де Вийвер – експерт в областта на иновациите в образованието и международен консултант за управление на образователния процес в училище, Андреас Шлайхер – директор “Oбразование и уменията”, специален съветник по въпросите за образователната политика, Александър Ангелов – управител на Център за творческо обучение, директори и учители.
В панела “Добри практики за преподаване в България” бяха споделени няколко успешни примера за класни стаи в България. Лектор беше учителката Снежина Машева, преподаваща информационни технологии и роботика в СУ “Нешо Бончев”. Тя провокира учителите да се замислят дали самите те притежават качествата, на които искат да научат своите ученици. За да могат да правят учениците “работи”, според нея, се изисква и подкрепа от страна на директорите: “Или поне да не пречат на начинанията на учителите”, допълни тя.
Учениците ѝ се състезават успешно в националното състезание по роботика “Роболига”, а освен това изработват игри на платформата Scratch. Постепенно организира съвместни уроци с учители по други предмети, за да популяризира дейността на клуба си. Снежина Машева разказа как възниква и се реализира идеята за клуба по роботика, как той работи и как се вмества в идеите на съвременното образование и образование на бъдещето.
Източник: СУ “Нешо Бончев”

ПГТХТ организира отворени врати

На 11 април Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии “Никола Димов” Пирдоп организира Ден на отворените врати. Ръководството и преподавателите на учебното заведение посрещнаха с питка и сол гости от целия район.

Събитието се състоя в мултимедийната зала на училището и беше открито от ученици. Те бяха подготвили специална музикално-танцова програма за посетителите. Младежите показаха свои таланти в пеенето и народните танци. Водещите на събитието представиха специалностите, които се изучават. Присъстващите бяха запознати с постиженията на възпитаници на професионалната гимназия в областта на готварството, барманството и сервирането. Беше акцентирано върху проектите, които се изпълняват от училището и възможността за реализация в престижни туристически центрове в страната и чужбина. Последва демонстрация на световните шампиони в областта на барманството, които приготвиха пред публиката специални коктейли.

В Деня на отворени врати бяха изтъкнати предимствата на специалностите Кетъринг, Бизнес администрация и Организация на туризма и свободното време.

Източник:Средногорие медия

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище вече е в Панагюрище

Днес, 11 април, посрещнахме отново у дома оригиналното Панагюрско съкровище. Тракийският шедьовър ще бъде изложен в залата-трезор на Исторически музей-Панагюрище до 29 май 2017 г., съобщиха от музея.

В дарителско Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество при опазване и развитие на културното наследство, подписано между Министерство на културата, Националния исторически музей, Исторически музей – Панагюрище, „Асарел-Медет“ АД и проф. д-р Лъчезар Цоцорков като меценат на културата, както и в Договора за дарение на залата трезор е предвидено ежегодно експониране на оригинала на Панагюрското златно съкровище в Исторически музей – Панагюрище. По дарителското споразумение, освен изграждането на уникалната зала трезор, бяха изработени и две точни златни копия на съкровището, които блестят в експозициите на панагюрския и националния музей, когато оригиналът участва в световни изложения.

При предишните гостувания на оригинала на Панагюрското златно съкровище хиляди туристи от страната и чужбина се възхитиха на уникалния тракийски шедьовър. Заедно с това те имаха и възможността да се запознаят с културно-историческото наследство на панагюрския край и съвременната визия на града като модерна и атрактивна туристическа дестинация.

Източник:ПИА

В Златица отбелязаха Лазаровден

В Златица беше възпроизведен обичаят на Лазаровден. По традиция всяка година по инициатива на читалищното ръководство се възпроизвеждат ритуалите, свързани с празника. На Лазаровден рано сутринта лазарките тръгват на групи по махалата да обикалят селските домове. През цялото време те пеят празнични обредни песни, като изпълняват и своя ритуален танц, наричан най-често “боенек”.

И тази година млади момичета от Златица, пременени в момински носии, закичени с венци и свежи китки по главите, пяха песни пред събралите се жители и гости на града. Приветствие отправи председателят на читалището Нели Михайлова. Тя дарува лазарките с лакомства. Лазарките получиха поздравителен адрес от имато на кмета на община Златица Магдалена Иванова. От нейно име лазарките получиха яйца и лакомства.

Празникът продължи с посещения по домовете и наричане за здраве и плодородие.

Източник:Средногорие медия

Първокласниците от Копривщица вече са грамотни

В края на миналата седмица първокласниците от Копривщица показаха пред обществеността в града  постиженията си в науката  и образованието.

Малките ученици заявиха, че вече са грамотни и показаха своите знания. Уменията в четенето, познанията в областта на загадките, образователните игри и забавни скечове, предизвикаха бурните аплодисменти на родители и гости, присъстващи на тържеството.

Всяка година в СУ „Любен Каравелов“ в нов, съвременен вариант, първокласниците спазват традицията на изпита, познат ни от романа на Вазов „Под игото“.

Децата получиха поздрави и подаръци от директора на училището Бойка Дюлгярова, която връчи на всяко дете индивидуален, образователен подарък. Поздрави и подаръци децата получиха и от първите учители от детската градина, които връчиха забавна игра с думи.

Тържеството завърши с празнична торта.

Източник:Средногорие медия

АТПГ организира спортен празник

В последния учебен ден преди пролетната ваканция Аграрно-техническа професионална гимназия гр. Златица организира традиционния си спортен празник под надслов “Спортът е здраве”. Празникът се състоя в деветия поред баскетболен турнир между момчета от училища от района.

В турнира взеха участие отбори от училището-домакин, от СУ “Св. Паисий Хилендарски” Златица и от ПГМЕ Пирдоп.

Отборите и техните ръководители бяха приветствани от директора на домакините Величка Баланова. Тя пожела успех на състезателите и приятен празник на гостите. След разяснения относно регламента играта започна. Двубоите бяха оспорвани, а състезателите показаха завидни умения в баскетболната игра. В крайна сметка победител в турнира стана отборът на ПГМЕ Пирдоп. Втори се наредиха момчетата на гимназиалното училище в Златица и трети остана отборът на АТПГ. Призьорите получиха купи, медали и грамоти, осигурени с подкрепата на “Аурубис България”.

В последваща игра бяха раздадени и индивидуални награди, статуетки, както и множество грамоти за най-изявените състезатели в турнира.

Източник:Средногорие медия

Община Карлово подписа договор със Съюза на българските писатели (СБП)

Община Карлово подписа договор със Съюза на българските писатели (СБП), на състояла се среща в административната сграда на общината. Целта на договора е съвместната работа на СБП и община Карлово в изпълнението на културни мероприятия и литературни инициативи на територията на общината, с идеята още тази година на 1-ви ноември да се проведе литературен конкурс под името „Иван Богоров“. В него могат да участват всички реализирани и нереализирани литературни творци с техните произведения. Идеята на конкурса е да се запазят и съхранят българската култура и писменост, както и българския език не само на думи, а и на дело.

На подписването на договора присъстваха Антон Минев – заместник-кмет на община Карлово, Боян Ангелов – председател на СБП, Мирослав Колев – директор на Общинска библиотека Карлово, Иван Есенски – поет и редактор на в.“ Слово“, Емилия Казакова – технически редактор и дизайнер в издателство „Български писател“, Димитър Христов – поет и главен редактор на в. „Българските писатели“, Михаил Гунчев – поет и един от основателите на Дружеството на българските писатели в Карлово и Красимир Власев – поет и член на Дружеството на българските писатели.

Източник:www.rnews.bg

Бончевци спечелиха второ място по сглобяване на роботи

Отборът по роботика и програмиране The Unicorns при СУ “Нешо Бончев” спечели второ място в категорията за студенти на провелото се на 6април състезание по сглобяване и борба с роботи. То бе за ученици от 8-ми клас до 12-ти клас, както и за студенти, в рамките на “Аз, инженерът”. Тази година в състезателния състав на еднорозите са седмокласниците Борис Бараков, Илчо Машев, Николай Калайджиев и Стилян Шопов, десетокласниците Деница Ганина и Димитър Филин, и Таня Машева – бивша възпитаничка на гимназията. Ръководител на еднорозите в СУ “Нешо Бончев” е учителят Снежина Машева.

В състезанието, което се организира от Робо Лига България за четвърта поредна година, участваха отбори от университети, средни училища и професионални гимназии от цяла България.
Източник: СУ “Нешо Бончев”

Кметът на Сопот с приз “Стожер на българщината”

Деян Дойнов стана победител в конкурса “Кмет на месеца”, който организира порталът Kmeta.bg

На церемония в София Деян Дойнов получи грамотата си от конкура на Kmeta.bg. Темата бе “Стожер на българщината”. В общините с население под 20 000 души сопотският кмет победи в съревнование с колегите си Петър Паунов (Батак), Димитър Славов (Бяла), Александър Горчев (Велики Преслав) и Генчо Герданов (Копривщица). Дойнов, спечели с внушителните 81% от гласовете, отбелязват от Kmeta.bg.

Въпреки тежкото финансово състояние на общината, с което трябва да се справим, аз не позволих това да се отрази на традиционните за града и общината ни празници и обичаи. Развитието и съхраняването на културата и традициите е от изключителна важност за мен, каза кметът на Сопот Деян Дойнов. Цяла България вече знае за Старопланинския събор, който провеждаме през февруари месец всяка година. Над 3000 души от цялата страна събира местността „Манастирска поляна”. Всяка година от края на юни до 9 юли тържествено честваме Вазовите дни. В родният град на Иван Вазов връчваме и престижната Вазова награда, припомня още сопотският градоначалник.

През тази година Сопот се прочу и с галерията на открито „Сопот град на герои“, както я нарича гордо кметът. По негова идея на няколко многоетажни сгради, по които в началото на новия мандат започна работа по безплатното саниране по програмата за енергийна ефективност, ще бъдат изрисувани членовете на семейство Вазови. Първи бе изрисуван Вазов, защото той е най-прочутия жител на Сопот. На останалите нови фасади предстои също в цял ръст генералите Владимир и Георги Вазови. Предстои изрисуването и на Левски и Ботев, които като Вазов са родени в Подбалкана.

А само преди броени дни стана ясно, че стихотворението „Аз съм българче” и националния химн ще звучат в училищата и детските градини в Сопот. Решение за взе на заседание общинският съвет в Сопот, по предложение на кмета на общината Деян Дойнов.

Виждате, че политиката ни по отношение на културата и традициите е последавателна и категорична. Сопот е една от люлките на българщината. Смятам, че сопотненци сме родолюбци. Именно заради това е и толкова вълнуващо за мен, че получих тази награда. Тя е признание, както за работата на екипа ми, така и за всички сопотненци.

Източник: www.rnews.bg

300 изпълнители ще вземат участие в XIII Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2017“

На 22 и 23 април 2017 година в Панагюрище ще се проведе XIII-ти Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2017“.

Фестивалът е посветен на 180-та годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски и 165-та годишнина от рождението на Павел Бобеков – революционер, председател на Привременното правителство и хилядник по време на Априлското въстание в IV революционен окръг.

Националният фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘ 2017“ има конкурсен характер. В конкурсната програма могат да участват индивидуални изпълнители, дуети и певчески формации до 15 души, разделени в три възрастови групи:

1 възрастова група – от I до IV клас;

2 възрастова група – от V до VIII клас;

3 възрастова група – от IX до XII клас.

300 изпълнители от 21 населени места – София, Пловдив, Благоевград, Мездра, Хисаря, Велинград, Пазарджик, Русе, с. Юпер /Разградска област/, Хасково, Бургас, Севлиево, Смолян, Шумен, Карлово, Казанлък, Кърджали, Стара Загора, Харманли, Стрелча и Панагюрище ще изпълняват български песни с патриотична насоченост.

98 са получените заявки за индивидуални изпълнения, от които 50 – първа възрастова група, 33 – втора възрастова група и 15 – трета възрастова група.

Общо 19 са получените заявки за изпълнения на вокални групи, като от тях 9 – първа възрастова група, 6 – втора възрастова група и 4 – трета възрастова група.

6 са получените заявки за вокални дуети, от които 4 – първа възрастова група, 1 – втора възрастова група и 1 – трета възрастова група.

В конкурсната програма индивидуалните изпълнители и вокалните формации ще участват с по две песни. Първата песен задължително трябва да бъде с патриотично съдържание, а втората песен може да бъде патриотична или забавна.

Изпълненията ще бъдат оценявани от професионално жури и детско жури. Те ще оценяват подбора на репертоара /съобразно възрастта/, интонация, вокална техника, художественост на изпълнението и сценична реализация.

За победители в конкурса са осигурени следните награди:

– Специална награда „Живият пламък“;

– Диплом, медали и купи за индивидуалните изпълнители и формация за I, II и III място за всяка възрастова група;

– Награда на Община Панагюрище;

– Награда на детското жури;

– Награда за музикален ръководител на името на Анна Главчева – изявен учител по музика от град Панагюрище;

– Награда за сценична реализация;

– Награди на институции, фондации и фирми.

Организатори на XIII -ти Национален фестивал за млади изпълнители на българска патриотична песен „Родолюбие‘2017“ са Община Панагюрище, Център за подкрепа за личностно развитие- Панагюрище.

Фестивалът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерство на образованието и науката за 2016-2017 година и е част от Общинската годишна програма на тържествата за отбелязване на 141 години Априлска епопея.

Източник: ПИА

В Пирдоп се проведе пролетният спортен празник

Община Пирдоп и туристическо дружество „Паскал”, съвместно с “Аурубис България” организираха вече традиционния пролетен спортен празник. В съботния ден на 1 април в местността „Борова гора” се събраха множество ученици от Пирдоп, спортисти от спортни клубове, граждани и гости за посрещането на пролетта. Събитието уважиха кметът Ангел Геров, изпълнителният директор на “Аурубис България” Тим Курт, изпълнителният директор на Индустриален клъстер “Средногорие” Николай Минков, общински служители, представители на местни фирми.

Празникът беше открит от групата за народни хора “Средногорци” с ръководител Цветина Грамова. Танцьорите изпълниха няколко танца, а техният ръководител Грамова поздрави с народни песни.

Приветствие към присъстващите отправи кметът Ангел Геров. Той поздрави с настъпването на пролетта и пожела весел празник. Към пожеланията се присъедини и Тим Курт. Той се беше подготвил с кратка реч на чист български език. Курт се присъедини към кмета Геров и двамата спазиха българската традиция за търкаляне на питка при идването на пролетта.

Празникът продължи с поредица спортни игри и надпревари, в които се включиха множество деца, ученици, жени и мъже. Те се състезаваха в скачане с чували, дърпане на въже, щафетни игри, лекоатлетически крос и много други. Участниците в игрите предложиха на публиката много забавни моменти. За най-добрите в спортните игри бяха предвидени награди.

По време на празника с подкрепата на “Аурубис България” се проведе крос-кънтри с участието на лекоатлети от клуб “Срадногорски атлет” Пирдоп и клуб “Цвети Кирилова” Кюстендил. Специално участие взе Диляна Минкина, която с лекота пребори всякаква конкуренция.

Източник: Средногорие медия

СУ Пирдоп раздаде училищни Оскар-и

С официално церемония в СУ „Саво Савов” бяха наградени ученици от седми клас за изработка на видеоклип.

На 29 март се състоя своеобразна церемония по връчване на училищните Оскар-и. Директорът на гимназията Цвятко Четьов приветства присъстващите в музикалната зала ученици и преподаватели. Той изрази задоволството си от добрата работа на учениците и на техните ръководители.

Припомняме, че беше проведен конкурс сред седмокласниците за създаване на видеоклип. Младежите бяха подпомагани от ментори в лицето на по-големи ученици от 11 б клас, чиито профил е „Изкуства” и преподавателят по информационни технологии Донка Чардакова.

Специално жури от преподаватели и ученици оцени клиповете по няколко специфични критерии, характерни за един видеоклип. В крайна сметка журито отреди първото място на видеоклипа „Бележник” на Любомир Дечев и Самуил Бабачев от 7в клас с ментор Александър Джежов. Второ място беше присъдено на клипа „Учителска гледна точка“ на Нина Цанова, Габриела Гостева, Петьо Василев и Владислав Божилов от 7б клас с ментор Георги Димитров. Трети стана клипът на „Нашият роден град – Пирдоп“ с автори Патрисия Иванова, Стела Рашева и Рени Александрова от 7в клас и ментор Радина Христозова.

От името на училището Четьов връчи грамоти и предметни награди на победителите.

Източник: Средногорие медия

Ученици от ПГТХТ с успехи от състезание

В края на миналата седмица се проведе  Регионалния кръг на  Националното състезание  „Най-добър млад готвач,  барман, сервитьор и хлебар-сладкар“, в който взеха участие възпитаници на Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии. Трима от тях се класираха за участие във финала.

Единайсетокласникът Пламен Благоев буквално отвя конкуренцията в надпреварата, показвайки знания,  умения и способности  на много високо ниво.  В състезанието участваха общо 9 ученици, представители на училища  от цяла Западна България. Като победител, Пламен отива на следващото стъпало – финалният кръг на Национално състезание, който ще се проведе  в края на април.

Отлично бе и представянето на състезателите от  професионалното училище и в областта на сервирането. Кевин Василев, 12 клас, завърши в шестицата от 18 участници. Пред него сега е предизвикателството да се класира в челната тройка на националното състезание

Успехът не подмина училището и в областта на готварството. Виктория Христоскова от 18 участници завърши четвърта. Този успех гарантира участието й във финалния етап на състезанието.

Източник:Средногорие медия

В Златица бяха дискутирани опасностите в интернет

На нарочно събитие в Златица бяха обсъдени опасностите в интернет за младежите. Събитието беше част от поредицата събития, инициирани от Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към община Златица.

В детския отдел на библиотеката в читалище „Христо Смирненски” се събраха членовете на комисията и младежи от гимназиалните класове на СУ „Св. Паисий Хилендарски” и Аграрно-техническа професионална гимназция. Учениците бяха запознати с темата на събитието, а иманно безопасното сърфиране н интернет и рисковете, които крие мрежата за подрастващите. Събитието се пренесе в малката зала на читалището, където присъстващите имаха възможността да гледат кратко филмче, изготвено по темата от ученици от средното училище.

Последваха кратки лекции, изнесени от членовете на комисията и обсъждане на тематични въпроси.

Източник: Средногорие медия

Копривщица отбеляза 130 години от рождението на Дебелянов

Копривщица отбеляза 130 години от рождението на Димчо Дебелянов с поредица от събития. Организатор на честванията беше Дирекция на музеите. Двудневната програма включваше срещи, представяне на нови книги, рецитали и поклонение на гроба на поета.

В голямата зала на старото училище „Св.Св. Кирил и Методий“ си дадоха среща настоящи и бивши музейни работници, изследвали и обогатявали музейната експозиция в родната къща на поета, както и организатори на Димчовите празници и учредители на националната награда за поезия, посветена на Димчо Дебелянов.  Уредникът на музея Дойчо Иванов сподели, че Цоньо Неделкин  му е дал идеята за надслов на срещата „Години под Димчовата стряха“. Последва представяне на книгата на Надежда Александрова „На Бога най-светлия син“ и „Сто години безсмъртие“ – сборник статии за поета.

Училища с патрон Димчо Дебелянов от всички краища на България се срещнаха и представиха постиженията в областта на знанията, технологиите и изкуствата. Младежите рецитираха стиховете на поета в превод на различни езици. В утрото на 28 март, в родния дом на Димчо Дебелянов звучаха стиховете на поета. Официален гост на събитието беше вицепрезидентът на Република България Илиана Йотова. Тя получи дар от домакините – портрет на Димчо Дебелянов. Йотова благодари на организаторите и обеща ,че този портрет ще заеме достойно място в президенството. Портрет получи и председателят на Сметната палата Цветан Цветков, който сподели, че се  подготвя експозиция за Дебелянов в сметната палата, чийто служител е бил поета. Бяха връчени портрети и на спомоществователи  на Дирекция на музеите.

Честването продължи на гроба на Дебелянов в двора на църквата “Успение на Пресвета Богородица”. Там слово произнесе проф. Михаил Неделчев. Под звуците на духовия оркестър бяха поднесени венци и цветя от институции,организации, училища и граждани.

Източник: Средногорие медия

Традиционните конни състезания в Стрелча събраха многобройна публикa

На 1 април 2017 г. в Спортния комплекс в град Стрелча за поредна година се проведоха традиционните конни състезания по случай Тодоровден, съобщиха от Общинска администрация – Стрелча.

Празникът беше организиран от Инициативен комитет и служители на община Стрелча. Над 46 участника се състезаваха в три категории: „Бягане”, „Сила” и „Най-красив кон”. Събраният награден фонд от дарения и такси тази година – 9750 лв., надхвърли с над 3000 лв. миналогодишния.

Празникът беше открит от кмета на община Стрелча- г-н Стойно Чачов, който приветства многобройните граждани и гости на града, и пожела успех на всички участници. След това всички замълчаха за минута в памет на Иван Кацаров- един от дългогодишните организатори на празника, който ни напусна преди няколко месеца.

Състезанията започнаха с надбягвания, последвани от дисциплините “Най-красив кон” и “Теглене”. Аплодисментите на публиката подпомогнаха журито в избора му на най-красив кон. За втора поредна година тази награда отиде при кон Бине на Руси Матракчийски от с. Калугерово.

Източник: ПИА

 

Пореден интердисциплинарен урок се проведе днес в СУ „Нешо Бончев“, но на английски език с десетокласници
Като част от Бончевите празници гимназистите представиха E-books recommended. Книгите, които са прочели на английски език (предимно от британски и американски автори), бяха представени синтезирано в електронен вид с помощта на новите технологии. Използвайки Spark Adobe Video, гимназистите препоръчаха интересни четива за тийнейджъри. Сред тях се нареждат книгите на Чарлз Дикенс, Шекспир, Стивън Кинг, Селинджър, Фицджералд, Дж. К. Ролинг, Жул Верн и доста съвременни автори.
Дали книгите са на хартия, или в Киндъл (електронен вариант), те винаги са начин да пътуваш виртуално отново и отново, да преживееш още няколко живота, да промениш себе си, бе посланието на бончевци. Десетокласниците са убедени, че човек, който НЕ чете, живее само един живот – собствения.
„Не вярвах, че децата ще се заразят, ще прочетат и даже ще се надпреварват кой ще прочете една по-различна книга от досега представените. Децата ме изумиха!“, сподели учителката по английски език Силвия Бобекова.
 
Източник: www.oshtepan.com

Предстоят Дебеляновите дни в Копривщица

По повод годишнина от рождението на най-нежния лирик Димчо Дебелянов в Копривщица е предвидено тържествено честване. Припомняме, че българският поет Димчо Дебелянов е роден на 28 март 1887 година в Копривщица. Подпоручик Дебелянов пада убит в сражение на 2 октомври 1916г. Автор е на множество лирични и сатирични стихотворения. След броени дни се навършват 130 години от неговото рождение.

По традиция копривщенци и гостите на града ежегодно почитат Дебелянов с поредица от събития. Повече по темата разказа кметът на община Копривщица Генчо Герданов.

Генчо Герданов: „Димчо Дебелянов и творчеството му са се превърнали отдавна в символ на българската лирика. Димчо Дебелянов е възпял майка, родина, така че копривщени ще направят всичко възможно празникът по случай 130 години от рождението на Дебелянов да бъде отпразнуван добре. Дирекция на музеите се е заела с това нещо и мисля, че тържествата ще се проведат на много добро ниво. Започват от 27 март от 11 часа, за да приключат чак на 28-ми, когато е рождената дата на Дебелянов. Празникът ще бъде направен на добро ниво.”

Дебеляновите дни в Копривщица ще преминат под надслов „Обреченият на ранна смърт и вечен живот”.

Източник: Средногорие медия

Карлово и Калофер са сред 10-те града от страната, в които ще се реализира проектът TheSpot („Якото място“)

След оспорвана конкуренция сред 30 предложения бяха избрани десетте града, в които ще се реализира проектът TheSpot („Якото място“), целящ да промени 10 населени места в България“. Десетте града, в които ще се реализира проект TheSpot са: Карлово, Калофер, Казанлък, Враца, София, Самоков, Добрич, Берковица, Плевен и Сандански. В тези градове ще бъдат изградени нови атрактивни публични локации – мултифункционални открити пространства за спорт, култура и социални дейности.

TheSpot е най-новият проект, иницииран от сдружение BG Бъди Активен, целящ да преобрази 10 градски пространства в различни градове в България и да ги превърне в предпочитано от младите хора място за дейности на открито. Идеята се реализира за първи път в България и е вдъхновена от т.нар. PlaceMaking движение в Европа и САЩ, което предизвиква гражданското общество активно да участва в процеса по сътворяване на атрактивни публични места. Проектът се организира в България с финансовата подкрепа на Фондацията на Coca-Cola.

„С TheSpotBG Бъди Активен иска да започнем едно ново движение и да провокираме младежите в България да проявят своята креативност, мотивация и добра воля в изграждането на място, което те да припознават като свое“, споделя Биляна Милева, Мениджър „Проекти“ на сдружението, представяйки инициативата. „Чрез проекта ние целим да обединим местните представители на общността – НПО, община, млади хора и техните родители, и да им покажем, че ако обединим усилия, можем да променим нещата, които не ни харесват”.

BG Бъди Активен инициира проекта, вдъхновен от поста на една майка от Сливен, която споделя за всички изоставени „спортни“ места в града си. Подобни места има в повечето български градове, а младите хора, които живеят в по-малките общности, често се чувстват изолирани, недостатъчно чути и без перспектива. Повечето от тях се борят да намерят своето място, на което да се събират, общуват и да бъдат активни. Отговор на това предизвикателство търсят организаторите именно чрез вграждане на творческия потенциал на младежите в проекта. Всички желаещи ще могат да участват пряко в изграждането на новото любимо място – от идеята как да изглежда и какви дейности могат да се упражняват там, до самото построяване и разработване на мястото. 20 от тях ще имат възможност да преминат специално обучение за организатори на събития и спортни аниматори, а за партньорските неправителствени организации са планирани и обучения за менторство на млади хора.

За Карлово проектът ще се реализира от Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, а за Калофер от Сдружение „Млади, активни, креативни“. Двете младежки организации се пребориха за реализиране на проекта в двата подбалкански града и заемат съответно първо и второ място сред класираните 10 града.

Източник:www.rnews.bg

 Признание за Карлово от Европейската комисия

Карлово е сред 18-те града от Европа, които получават признание от Европейската комисия за усилията, които полагат за подобряване на зелената градска среда. Община Карлово е поканена за включване в проект „EnRoute” на Изследователския център към Европейската Комисия, за да сподели опита си в подобряване на зелените площи и междублоковите пространства в градска среда.

Идеята на проекта е да се направи обзор на постигнатите и прилагани добри практики и да се дадат препоръки към Комисията за разработване на допълнителни програми, които да насърчават сътрудничеството между научни и изследователски институти и местните власти за подобряване средата на живот. Проектът е двугодишен и се финансира изцяло от Европейската комисия. На първата работна среща по проекта, състояла се в периода 7-8 март 2017г. в Рим, Община Карлово представи постигнатите резултати от проекта си „Зелена и достъпна среда в гр. Карлово“, финансиран от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013.

Карлово се нарежда сред градове като Осло, Хелзинки, Рим, Лисабон, Лайпциг, Манчестър, Глазгоу, Дъблин и други големи Европейски градове. Признанието за Карлово идва след съгласието на ръководството на Община Карлово да се включи в изследователския проект „TUNESinURB” на Института за гората към Българската академия на науките, по който проект през 2016 г. бе направено пълно картиране и оценка на урбанизираните екосистеми.

Предстои пълно обследване и цялостно заснемане на градската среда с дронове, за да се идентифицират зелените градски зони и  „запечатаните зони“(презастроени зони без озеленяване), за които да се търси инвестиционно решение за облагородяване.

Източник:www.rnews.bg

Клуб “Роботика” към ПГМЕ представи дейността си

В средата на миналата седмица се състоя представяне на сформиран клуб в Професионална гимназия по механоелектротехника в Пирдоп.

Новият клуб ”Роботика” към професионалното училище с ръководител инж. Петя Даракова представи своята дейност. В клуба участват ученици от X а клас и XII а клас.

Участниците в клуба показаха придобитите знания и умения за работа със сглобяеми роботи (дизайн, строеж, управление и приложение на роботи, както и компютърните системи, нужни за техния контрол), електронни схеми, печатни платки, справочна литература.

Източник: Средногорие медия

Ученици от ПГИТМТ с участие в проект “Твоят час”

Ученици от Професионална гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм участват в Проект “Твоят час”.
 
На 6 март групата по „Приложен софтуер в класната стая“ с ръководител инж. Магдалена Гоешкова представи свои индивидуални проекти.
 
 Цели на проекта: 
 · Развитие на уменията за учене, компетентностите, творческите и способности на учениците в тематични области, които са извън включените в задължителната училищна подготовка;
 · Преодоляване на образователните дефицити на учениците, които срещат затруднения в подготовката си по задължителните дейности в училище и повишаване на мотивацията им за учене;
 · Повишаване на образователните постижения на учениците в определени научни области;
 · Включване на по-голям брой ученици в извънкласни дейности посредством създаване на условия за провеждане на междуучилищни изяви и инициативи, при които ще се обединят образователните ресурси на повече училища.
 
Източник:ПИА

ПГТХТ посрещна гости от Румъния

ПГТХТ „Никола Димов“, гр. Пирдоп,  посрещна румънски гости от град Галац. Визитата беше в рамките на съвместен българо-румънски проект „Памет за бъдещето“, целящ изграждането на трайни междкултурни връзки, партньорства и обмяна на опит.

В късната петъчна вечер на 3 март група от 14 ученици и двама ръководители бяха приветствана от директора Павлина Ценова и възпитаници на професионалната гимназия с домашно изпечена пита. Възпитаниците на ПГТХТ „Никола Димов“ посрещнаха приятелите си от Румъния със забавна програма от български народни  песни и танци. Вечерта завърши с коктейл, белязан от усмивки и добро настроение. През почивните дни гостите посетиха Копривщица, с. Чавдар и язовир „Душанци“.

Като част от програмата гости и домакини организираха провеждането на Вечер на българската история и кухня и Вечер на румънската история и кухня. Гостите опитаха българското кисело мляко, български ошав, бамбал фасул с ориз на фурна, питка с чубрица и мед, тутманик и баница. Нашите момичета и момчета представиха китка български фолклор.

Гостите от Румъния представиха характерни за румънския фолклор песни и танци, а на трапезата им имаше традиционаната сладка баница със стафиди и разбира се мамалигата, която нашите съседи  заливат с кисело мляко и сирене и след всяка хапка  пият вода. Учениците и студентите участваха в уроци по барманство и готварство. Включиха се активно в Арт ателие като изработиха мартеници, битови кукли и рисуваха.

Източник: Средногорие медия

В Мирково се състоя среща на МИГ

В Мирково се проведе поредна среща на представители на общините Мирково, Чавдар, Челопеч и Златица в рамките на Местната инициативна група и изпълнявания проект на четирите общини. На срещата присъстваха представители на публичния сектор от четирите общини, представители на неправителствени организации, читалища, земеделски стопани, бизнеса.

Бяха обсъдени стратегическите цели на Воденото от общностите местно развитие и бяха пояснени мерките, по които могат да бъдат изработвани проекти за финансиране. Присъстващите се запознаха с подробности около мерките 4.1, 6.4, 7.2, 21, 22 и други, начините за кандидатстване и индикативното разпределение на средствата по отделните мерки.

Източник:Средногорие медия

В Златица отбелязаха 110г. от рождението на Ем.Станев

По повод 110 години от рождението на Емилиян Станев, читалище ”Христо Смирненски – 1889” Златица съвместно със СУ ”Св. Паисий Хилендарски” организираха и проведоха тържество в чест на писателя.

Секретарят на читалището Дочка Белишка поздрави учениците като изказа задоволство от факта, че със съдействие на училището ще отбележат тази годишнина. Тя насочи вниманието им върху документалния филм за живота и делото на Ем. Станев, предоставен от къщата-музей във В.Търново.

Учениците от деветите класове Пламена Питекова, Владимира Пушкарова и Николай Иванов, под ръководството на своята учителка, по интересен начин представиха интервю на Емилиян Станев. голям интерес предизвика викторината свързана с творчеството и живота на твореца.

Цончо Гешев и Цветелина Вълкова прочетоха свои есета посветени на писателя.

Заслужени бяха наградите, които учениците получиха от ръководството на читалището.

Източник:Средногорие медия

В Копривщица отбелязаха Деня на самодееца

Денят на самодееца  беше отбелязан в Копривщица с голям концерт. Залата на Живия музей се оказа тясна за гостите и членовете на самодейните клубове.

В краткото си слово председателката на УС на читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ поздрави самодейците и отбеляза, че именно те са носителите на традициите и поддържат културния живот в града. Тя връчи грамота на Вергиния Матеева за дългогодишна и ползотворна дейност като ръководител на театрален и певчески състави, допринесли за развитието на читалището и самодейността. Поздрав към самодейците отправи и председателят на комисията по култура и образование към ОбС Копривщица г-н Доросиев. Концертната програма беше открита от група „Копришки бисери“. Публиката се наслади и на изпълненията на децата от ДГ „Евл. Векилова“, танцовите състави „Богородички“, „Усмивки“ и „Кръшно хоро“. На всички участници бяха връчени благодарствени адреси и грамоти.

Гости на тържеството бяха зам.-кметът на общината, съветници, читалищни дейци и граждани.

Източник:Средногорие медия

В СУ Пирдоп проведоха открит урок по литература

В СУ „Саво Савов” Пирдоп се проведе открит урок по литература на тема „Образът на жената в българската литература”.

Събитието беше уважено от директора Цвятко Четьов, преподаватели от учебното заведение, гости.

Урокът се проведе в 8 б клас в часа на преподавателя Нина Панчева. Осмокласниците бяха разделени на пет отбора. Всеки отбор работеше по една от поставените пет теми. Темите бяха произведения на Димчо Дебелянов, Елисавета Багряна, Светослав Минков, Емилиян Станев и Блага Димитрова. Отборите имаха три задачи – изследователска, за тълкуване и творческа. В изследователската задача учениците трябваше да представят образите в произведенията, темата, акцентите. В задачата за тълкуване – трябваше да подберат избрани цитати и мисли за жената и майката и да разтълкуват значението им. В творческата задача осмокласниците следваше да изработят картичка с поздравления за своите майки.

Според регламента всеки отбор даде оценка на останалите. Учителите също оцениха отборите. Най-много точки събра отборът, който представи „Жена” на Блага Димитрова.

Източник: Средногорие медия

Алея на пролетта в Карлово

От днес главната улица в Карлово е в пролетно мартенско настроение. По инициатива на Младежки информационен център–Карлово и Ротари Клуб Карлово дръвчетата по главната улица от паметника на Братя Евлогийи Христо Георгиеви към централния площад са с бяло-червени премени.

В инициативата се включиха всички училища в Карлово – СУ „Христо Проданов“, СУ „Васил Левски“, ОУ „Кирил и Методий“, ОУ „Райно Попович“, ПГ по ЖПТ „Христо Смирненски“ и ПГ „Братя Евлогий и Христо Георгиеви“ и Социален център „По-добре заедно“.

Всички участници в инициативата получиха от Ротари клуб Карлово прежда и платове, за да развихрят фантазията си и да украсят дръвчетата с креативни идеи. Инициативата не бе със състезателен характер, но на всяко от дръвчетата стои табелка с името на училището, което го е украсило. Всички участници получиха сладки мартенички за почерпка от Ротари Клуб-Карлово.

Източник:www.rnews.bg

Кукерски празник в село Мирково

Традиционен кукерски празник се състоя в село Мирково. Той се осъществява с подкрепата на общината, а специална комисия оценява участниците. Участниците се състезават в две категории – за кукерска маска и за  карнавален костюм за деца и за възрастни.

По традиция мирковчани показват ритуала заораване, който е символ на земеделските народи и се асоциира с подготовката на земята за оплождане, бъдещо раждане и залагане на богата реколта.  Затова точно този ритуал беше показан пръв от учениците от основното училище. Сред персонажите, участващи в заораването могат да се видят орачи, копачи, сеячи, жетвари.

Пред журито минаха скачайки кукери, които със звъна на чановете и хлопките гонят лошите сили.  Децата бяха избрали да се покажат като вещици, феи, дяволи, ергени, Бай Ганьо. На празника присъстваха дъга с плачещ облак, Баба Марта, баба и внуче, отиващи на нивата, мечета, модерният напоследък Спайдър мен и други.  Уникалните костюми на Снежанка и седемте джуджета предизвика вълна от ръкопляскания.

С аплодисменти беше изпратено изпълнението на народна песен от две внучки и техния дядо. При възрастните свежа струя вля натоварено с бали ремарке от остров Бали на арабски шейх и неговия антураж. Напета хубавица разкърши снага, разхлаждана от евнух.  Под мотото” През годините жената си е сменяла облеклото, но винаги е била първа на хорото!” участничките в Клуб „Мирковско хоро” показаха съблазнителната визия на жените от времето на Ева до съвременните фолк фурии. Накрая всички красиви представителки на нежния пол извиха кръшно хоро.

Кукерски клуб Мирково се появи под строй и мина няколко пъти пред публиката и журито. Тази година те представиха легендата за произхода на кукерското хоро. Според легендата много отдавна земята на българите била райска градина. Щедро разтваряла своите недра и дарявала хората с плодовете на техния труд. Всички живеели щастливо, управлявани от добър и мъдър владетел – Добродор. Уважавал той съседните владетели, а и те го почитали. Затуй мирно и щастливо живеели хората в неговото царство. Завидяла на щастието му дъщерята на Северния владетел – Злияна, че той любел друга девойка и решила да му отмъсти.  Злияна направила магия, която убивала всеки мъж, който впрегнел добитък и разоравал земята. Старият баща на владетеля дълго мислил как да му помогне за развалянето на магията и най-накрая измислил. Той събрал всички мъже в царството и им наредил да одерат кожите на всички умрели животни, да си направят волски маски, да се облекат в женски дрехи, да опашат звънци на кръста си и да отидат по нивите, да се впрегнат в хомотите и да разорат Земята. Както рекъл бащата, така и сторили мъжете. Ощавили кожите, изработили маски, с които покрили лицата си, за да не ги засегне магията на Злияна. Тъй успели да разорат и засеят земята. Надхитрената зла магьосница се пукнала от яд. От тогава идвала и традицията мъжете да се обличат в овчи кожи и да пресъздават случилото се.

След дефилето на всички участници на площада се извиха хора, а вечерта бяха запалени оратниците, които се обикалят от хората и се прескачат за здраве и берекет.

Източник: www.rnews.bg

Кукери гониха злото в Пирдоп

На 26 февруари за първа година община Пирдоп организира честване на празника Сирни Заговезни. Събитието се  състоя на площада в града. Присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, зам.-кметът Вера Бойчева, председателят на ОбС – Пирдоп Мария Шентова, общински съветници, граждани.

Честването на народния празник започна с възпроизвеждане на обичаите свързани с него. В тях участие взеха членовете на клуб „Съхрани българското” при СУ „Саво Савов” Пирдоп и самодейна група от читалище „Напредък 1869″ Пирдоп. Учениците разказаха за обичаите и ритуалите, характерни за празника Сирни Заговезни. Самодейците пресъздадоха обичаят за посрещане на гости и искане на прошка от по-старите. Пресъздаден бе и обичаят „хамкане“. Присъстващите имаха възможност да видят характерния за празника обичай прескачане на огъня.

На празника присъстваха и традиционните кукери. За да изгонят злото от Пирдоп гостува кукерска група „Хурса” от с. Буново. В репертоара на групата умело бяха съчетани няколко от характерните кукерски игри.

По-късно през деня на площад „Скалата” се състоя традиционното запалване на огън. Честването на празника завърши с пищна заря.

Източник: Средногорие медия

Върхове с името Панагюрище има в Кавказ и в Антарктида

Скалисти и много по-високи от Мусала и Вихрен върхове с имената Панагюрище, Пещера, Батак и Пазарджик има в Софийския хребет на Северен Кавказ – един свят на високоалпийски релеф, стръмни канари, седловини и даже ледници. Невероятно, но факт.
Почти непристъпните твърдини са се окичили с тези имена по времето на крепката българо-съветска дружба, когато беше на мода побратимяването на градове, окръзи и краища. По тази сила Панагюрище е град-побратим с руския Пятигорск, в Ставрополския край – курортен град в Предкавказието. Впрочем, тъкмо той и близкият град Минеральные воды са най-удобните изходни пунктове и за изкачване на връх Панагюрище. Но затова са необходими няколко дни преход пеша и стабилни умения по алпинизъм.
Връх Панагюрище е висок 3073 м. н.в. и се намира току под връх София (3640 м.) в хребета, чийто пикове носят почти само български имена. Малко по на запад от тази група върхове е този с името Пазарджик (3184 м.), а още по-нататък по хребета се редят връх Пещера, връх Септември, връх Батак…
Приятелските отношения между градовете Панагюрище и Пятигорск са установени през далечната 1972 година. Побратимените два града са поддържали дружеските си отношения през годините чрез официални визити на делегации по повод чествания на исторически събития и специални годишнини, организирани ученически посещения  на обменни начала и множество частни визити. Неподвластна на каквито и да било политически промени, връзката между Панагюрище и Пятигорск се е запазила вече четиридесет и две години. Най-големият универсален магазин в Пятигорск също носи името на Панагюрище. Има още ресторант, улица… А последното споразумение за установяване на побратимени връзки между Панагюрище и Пятигорск бе подписано на 4 март 2013 г. от кмета Никола Белишки и от заместник-председателя на Думата на град Пятигорск Василий Бандурин. Като този път то е безсрочно.

Но любопитностите не свършват дотук. Хълм и рид на южния антарктически остров Гринуич носят съответно имената Панагюрище и Оборище. Гринуич е съседен на по-големия Ливингстън, на който пък е българската антарктическа база. Всъщност, почти всички имена на георгарфски форми на Южните Шетландски острови носят български имена, просто защото се проучват от нашите учени, изпратени там от Антарктическия ни институт.
На о. Гринуич Панагюрище е скалист хълм с височина 150 м, показващ се от ледената шапка на Дряновските възвишения.  Разположен е в ледника Якоруда. Оборище пък е скалист рид с дължина 1.7 км, ширина 950 м и височина 340 м в югозападния край на Брезнишките възвишения на същия остров. Свободната му от лед площ е само 138 ха.  Интересно е, че районът му е бил посещаван от ловци на тюлени още през ХІХ век. Топографското проучване и на двата обекта е осъществено от експедиция „Тангра” през сезон 2004/05, а са картографирани през 2009 г. Наименованията им са получили одобрения на 4 ноември 2005 г.

Източник:ПИА

В Стрелча се проведе началната пресконференция за представяне на проект „Обединени от знанието”

На 22 февруари 2017 година от 16,00 часа в конферентната зала на НУ „Паисий Хилендарски” – гр. Стрелча се проведе началната пресконференция за представяне на проект „Обединени от знанието” в изпълнение на Договор № BG05M2OP001-3.002-0263-С01 по процедура „Образователна интеграция на учениците от етническите малцинства и/или търсещи или получили международна закрила” от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, Приоритетна ос „Образователна среда за активно социално приобщаване”.

Проектът е на обща стойност 377 779.80 лв., от които финансиране от ЕС – 321 112.83 лв. и национално финансиране – 56 666.97 лв. със срок за изпълнение 24 месеца – 23.01.2017 г. – 23.01.2019 г., съобщиха от общинска администрция Стрелча.

Бенефициент е НУ „Паисий Хилендарски” – гр. Стрелча в партньорство с Община Стрелча, СУ „Св.Св.Кирил и Методий” гр.Стрелча и Сдружение “Национално сдружение на клубовете на запасното войнство за честта на пагона”.

Ръководителят на екипа г-жа Иванка Петришка представи целите и дейностите по проекта. Главната цел е свързана с подобряването на условията за равен достъп до качествено образование на ученици от етническите малцинства чрез осигуряване на подходяща образователна среда за включването им по активно в училищния живот и подпомагането им да се изградят като пълноценни граждани, за да постигнат успешна реализация.

Дейностите по проекта са насочени в няколко посоки – провеждане на допълнителни часове за обучение по български език, литература и математика за ученици от НУ “Паисий Хилендарски” и СУ “Св. Св. Кирил и Методий”, застрашени от отпадане, и за които българският език не е майчин, сформиране на клубове за изучаване и съхраняване на културната идентичност на учениците от етническите малцинства и техните връстници и провеждане на образователни летни тренировъчни лагери и пътувания.

На информационното събитие присъстваха екипът на проекта, зам.-кметът на Община Стрелча Нели Фингарова и служители от администрацията, експертът от РИО – Пазарджик Албена Димитрова, Общественият съвет към НУ „Паисий Хилендарски”, представители на медии, гости.

Източник: ПИА

Съборът в Копривщица официално беше вписан в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство

На 21 февруари 2017 г. на тържествена церемония в централата на ЮНЕСКО в Париж Копривщица получи сертификата за вписване сред културните наследства на ЮНЕСКО.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на гр. Копривщица Генчо Герданов сертификата за вписването на Събора на народното творчество в Копривщица в регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики на световното нематериално културно наследство.

“Съборът в Копривщица е петият елемент, включен в списъка на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство – след Чипровските килими, Бистришките баби, Нестинарството и обичая Сурва. Това е поредното признание за богатството на културата на България. Съборът се утвърди като уникална практика, която България сега споделя със света”, подчерта Ирина Бокова.

Според Бокова нематериалното културно наследство е душата на всеки народ, а създаваните векове наред обичаи, занаяти, песни и танци формират културния облик и духовното битие на човечеството. Именно споделянето на тези традиции са основата, върху която се градят толерантността и взаимното уважение, и като връзка между миналото, настоящето и бъдещето на човечеството те трябва да бъдат съхранявани и предавани на бъдните поколения.

Вече 50 години Съборът на народнототворчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на този хубав български град. Той се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура, позната днес като нематериално културно наследство.

В днешно време в събора участват около 10 000 души от различните краища на страната, включително и българи, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор. В своята история съборът е достигал до над 20 000 изпълнители от читалищата от всички области на страната и от цял свят.

 Източник: БГНЕС

СУ „Нешо Бончев” проведе среща-дискусия за агресията и бъдещето на нашите деца

На 21.02.2017 год. в сесийната зала на Общинска администрация се проведе среща дискусия за агресията и бъдещето на нашите деца.

По покана на ръководството на СУ „Нешо Бончев” в нея взеха участие родители, ученици, представители на институции Галина Матанова, заместник-кмет хуманитарни дейности на община Панагюрище, Анна Нешева – социален работник в ОЗД, Калпакова-председател на МКБППМН, Стефан Лазаров-програмен координатор „Образование” НМД, Мила Ташева-програмен директор „Семейство, деинституционализация и услуги в общността“ НМД, гр. София, Атанас Кузманов- изпълнителен директор и член на Съвета на фондация “Кузманов”.

Домакинът на срещата Веска Барова, директор на СУ „Нешо Бончев”, постави акцент в изказването си за предизвикателствата, пред които училищната общност е изправена. Агресивните прояви, станали част от ежедневието на учениците, ни провокират към търсене на нови възможности за разрешаване на проблема. Този проблем може да се реши само със съвместното участие на всички страни – на родители, учители, ученици и институции. Проблемите на подрастващите не са само на училището, а засягат дълбоко цялата общност. В този смисъл агресивните актове са своебразен вик за помощ, съпротивителна реакция срещу нередното.

Участниците в срещата бяха разделени в три групи, като работиха заедно в търсене на правилното решение – как да се сведе до минимум агресията в училище. Всички участници се обединиха около идеята, че родителите трябва да имат по-активна роля в живота на училището – участие в часове, родителски клубове, във взимането на решения, касаещи работата в училище. Очерта се необходимостта от добър психолог, който да работи с родители и ученици.

Групата на учениците призова възрастните да бъдат по-толерантни и търпеливи в общуването си с тях, да бъдат поставени кутии за съобщения, да се подрежда класната стая, така че да бъде интересна и др.

В края на дискусията г-жа Матанова обеща да съдейства за промяна на средата в дворното пространство на училището, за което Общината има спечелен проект.

Срещата закри г-жа Барова, като благодари на участниците и обобщи, че с общи усилия можем да помогнем на учениците да видят добрия пример, да следват позитивен път. Тя подари на гостите на срещата не копие от картината „Опитай с добро“ на десетокласничките Анастасия Лулчева и София Николаева

Картината е част от изложбата на ученици и учители от СУ „Нешо Бончев“, посветена на темата за ограничаване на агресията, която се откри на същия ден по случай Деня на розовата фланелка.

Източник: ПИА

В СУ „Саво Савов” Пирдоп отчетоха мобилност по проект

В СУ „Саво Савов” Пирдоп беше отчетена поредната мобилност по изпълняват проект по програма „Еразъм +”.

Припомняме, че по този проект пирдопското училище си партнира с училища от Португалия, Италия, Словакия, Полша, Хърватска и Турция.

В мобилността, осъществена в средата на месец февруари, участваха преподаватели от гимназиалното училище и от училищата партньори.

Преподавателите Миглена Джежова и Марияна Върбанова посетиха Полша и училището, партньор по проекта. На нарочна среща в музикалната зала на гимназията учителките споделиха впечатления от посещението си в полското училище. Множеството снимки показаха организацията и провеждането на учебния и извънучебен процес в училището-партньор.

На срещата присъстваха директорът Цвятко Четьов, преподаватели и ученици.

Източник: Средногорие медия

СУ Пирдоп отбеляза 144 години от обесването на Левски

В навечерието на паметната дата 19 февруари, когато отбелязваме обесването на Васил Левски, ученици и преподаватели от СУ «Саво Савов» организираха рецитал.

Тази година се навършват 144 години от обесването на Апостола на българската свобода Васил Иванов Кунчев. По този повод гимназиалното училище събра своите възпитаници и отбеляза датата.

Ученици от прогимназиалните класове, членове на клуб «Съхрани българското», под ръководството на преподавателя Анета Венкова, изнесоха тематичен рецитал. В музикалната зала на училището се събраха множество ученици и гости. Г-жа Венкова приветства присъстващите и отбеляза повода за събирането. Младежите припомниха исторически факти около живота, делото и смъртта на Левски. Прозвучаха стихове за Дякона.

Аудиторията си припомни моменти от българската история, свързани с Апостола и борбата за свобода.

На събитието присъсваха още директорът на гимназията Цвятко Четьов и преподаватели в учебното заведение.

Източник: Средногорие медия

 

Стотици хора от цялата страна дойдоха в Карлово и се поклониха пред паметника на Левски

Левски е една икона и ние трябва да сме горди, че имаме тази икона. Това каза министър-председателят Огнян Герджиков при пристигането си в Карлово на възпоменателна церемония по повод 144-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

И сега, и завинаги неговият пример трябва да ни ръководи – не само нас, а и децата, и внуците ни. Аз също се опитвам да се ръководя от този пример“, каза Герджиков, цитиран от Радио „Фокус“-Пловдив“.

Стотици хора от цялата страна дойдоха в Карлово и се поклониха пред паметника на Апостола.

Служебният премиер Огнян Герджиков прие почетната рота на карловските войници. В словото си той каза, че Васил Левски е живял само 35 години, но вече се е превърнал в светец. Няма друг българин, който така да обединява нацията. Неговата святост е записана в тефтерчето му

Преди възпоменателната церемония по повод 144- та годишнината от гибелта на Васил Левски премиерът се срещна с кмета на общината Емил Кабаиванов.

Утре, в храм „Св. Богородица“ министър-председателят ще присъства на Архиерейската света литургия и панихида в памет на Васил Левски.

Източник: www.rnews.bg

„Асарел Панагюрище Здраве„ АД получи наградата на Областния съвет за развитие „Инвеститор на област Пазарджик 2016”

 Зам. областният управител Стефан Мирев връчи специално изработения плакет „Инвеститор на област Пазарджик 2016” на изпълнителния директор на „Асарел Панагюрище Здраве„ АД, д-р Борислав Ацев, на заседание на Областния съвет за развитие в община Брацигово., съобщи Областна администрация – Пазарджик.

Наградата на фирмата се присъжда за инвестицията МБАЛ „Уни Хоспитал” гр. Панагюрище. Другата номинация в годишния конкурс „Инвеститор на област Пазарджик” беше на община Брацигово за фирма EЛУКС ООД (инвестиция в новопостроено предприятие в град Брацигово, специализирано в производството на лед и светлодиодно осветление). Конкурсът се провежда за първа година, идеята е да стане традиционен, номинациите се правят от общините в областта.

Ръководителят на Областен информационен център Пазарджик, Радослав Пешалов запозна членовете на съвета с възможностите за финансиране на проекти по Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) за 2017 г. Кметът на общината домакин на днешното заседание – Петко Петков, получи подкрепата на членовете на съвета за безвъзмездно предоставяне стопанисването на минералните находища в град Брацигово на общината. Предложението ще бъде изпратено до Регионалния съвет за развитие на Южен централен район и да МОСВ.

Източник: ПИА

Община Карлово участва в най-голямата за България туристическа борса

За пореден път община Карлово участва в най-голямата за България Международна туристическа борса ВАКАНЦИЯ/ СПА ЕКСПО в Интер Експо център – София.

Изложението е в рамките на три дни – от 15 до 17 февруари. Програмата за 2017 г. е наситена и разнообразна. В трите дни на форума се организират поредица от пресконференции, презентации, дискусии, кръгли маси. В нея са включени също и демонстрации на местни обичаи и традиции, дегустации и атрактивни развлечения.

Община Карлово представя и рекламира туристически обекти, хотели и празници в региона, по-специално Празника на Розата, Празника на Лавандулата и емблематичния архитектурен  туристически комплекс „Старинно Карлово“.

Източник: www.rnews.bg

Успешно представяне на Стрелча в 34-то туристическо изложение „ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО 2017”

За девети пореден път Стрелча бе част от най-мащабното туристическо изложение в България – Международната туристическа борса „ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО“, собщиха от страницата на кмета Стойно Чачов. Тя се проведе от 15 до 17 февруари 2017 г. в столичния Интер Експо център под патронажа на Министерството на туризма.

Община Стрелча, съвместно с Туристическото сдружение на хотелиерите „Стрелча” представи рекламните си материали и оферти за 2017 г. Туристическият информационен център се представи с нови рекламни дипляни, представящи свойствата на минералната вода и културно-познавателните забележителности на града. Всички хотели и къщи за гости се отзоваха на поканата да участват като предоставиха своите материали.

„Старата розоварна” – „Катеко” Ltd осигури розова вода и есенции, които привлякоха интереса на посетителите, за което Община Стрелча изказва специални благодарности.

Освен традиционния интерес, който предизвиква Стрелча с минералните извори, розопроизводство и археологическото и историческо наследство, тази година, вниманието на официални гости, посетители и участници бе приковано от представянето на стрелчанската Царица Роза, в която се превъплъти Калина Додева. Специално внимание на щанда на Стрелча отдели министърът на туризма г-жа Стела Балтова, която се снима на фона на щанда и похвали града ни като чудесна туристическа дестинация. Посланикът на Република Корея г-н Шин Бунам, както и много посетители не пропуснаха да се снимат с Царица Роза и да вземат за спомен ароматната стрелчанска розова вода.

Стрелча регистрира едно успешно и ползотворно участие в 34-то туристическо изложение „ВАКАНЦИЯ/СПА ЕКСПО 2017”

Източник:ПИА

Откриха фотоизложба за паметника на Васил Левски в Карлово

Фото-документална изложба „Неугасваща памет” по повод 110 години от изграждането на паметника на Васил Левски в Карлово, беше открита днес в Исторически музей – Карлово. Директорът на музея Мария Деанова представи пред присъстващите оригинални книги и документи свързани с изграждането на паметника на Васил Левски в родния му град. В изложбата са показани устави на Ученолюбиво дружество „Васил Левски”, оригинални фотографии на членове на дружеството и комитета по изграждането му, картички и снимки с паметника през годините, документи на скулптора Марин Василев, като оригиналната Грамота, с която цар Борис ІІІ го награждава с Офицерски кръст от ордена на „Св. Александър”, оригинално издание на книгата „Из история на град Карлово” дарена на музея от кмета на общината д-р Емил Кабаиванов и др.

На откриването на изложбата в Историческия музей присъстваха кметът д-р Емил Кабаиванов, заместник-кметът Антон Минев, директорът на Национален музей „Васил Левски” Дора Чаушева, инж. Христо Войняговски – един от кметовете на община Карлово през годините, родолюбиви граждани на Карлово.

Източник: www.rnews.bg

СУ „Саво Савов” работи по програма „Роботика за България”

В програмата участват 17 училища от 12 населени места в страната сред които е и СУ „Саво Савов“. Кандидатите са избрани след проведен конкурс, в който се включиха 42 екипа от училища от 27 населени места.

В отборите по роботика учениците работят за изпълнението на  различни мисии с обществена насоченост. Паралелно подготвят презентации на разработени от тях научно-изследователски проекти. Участието в отбор по роботика дава възможност за придобиване на нови знания в областта на науката и технологиите чрез практически занимания, както и развитие на умения за презентиране и работа в екип.

„Роботика за България“ е по идея и инициатива на SAP Labs България и се реализира в партньорство с фондация „Работилница за граждански инициативи“.

Източник: Средногорие медия

ПГМЕ продължава работа по проект

Професионална гимназия по механоелектротехника в Пирдоп продължава да работи по спечелен проект по програма Еразъм +.

В рамките на проекта през януари бивши ученици, придружени от учителите Стефани Стойнова, Дафинка Михайлова, Йоана Найденова и Снежана Колева пътуваха за Валенсия, където им беше осигурен стаж по професиите.

През двуседмичният престой на учителите бяха реализирани планирани посещения в няколко училища и един университет. Там българската делегация обмени опит със свои колеги, сравнявайки българската образователна система с тази на Испания. Учениците ще продължат стажа си до 25 февруари. Стажът на младежите ще им позволи максимално да се възползват от шанса да се докажат в непривична за самите тях конкурентна среда.

Източник: Средногорие медия

Десетки ученици получиха като награда бурканче с мед за участието си в конкурса „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”

170 ученици от Панагюрище участваха в конкурса „Пчеларството – екология и плодородие, пчелният мед – здраве и дълголетие”.
Той бе организиран от Центъра за подкрепа за личностно развитие в Панагюрище и Общинско пчеларско сдружение „Акация” –  Панагюрище и наградите на отличените днес връчи неговият председател Стоимен Чуклев.Конкурс се проведе в три тематични направления – изобразително изкуство; стихотворение, разказ и есе; приложно изкуство, разделени в три възрастови групи.
В направлението изобразително изкуство в първа възрастова група /І – ІV клас/ с първо място бе отличен третокласникът Стоян Панчев от Детско Арт студио”Филигран”с ръководител Пепа Машева.
На второ място бе класирана третокласничката Мария Карабойчева от ОУ ”20 април” с ръководител Петя Караджова.
Трети места бяха отредени за Даяна Бобекова от СУ”Н.Бончев” с ръководител Нора Барова и
първокласничката Ана Жиликова от Детско Арт студио”Филигран” с ръководител Пепа Машева
Поощрителни награди получиха: Георги Станчев от Детско Арт студио ”Филигран“;
Митко Гърбешков, Илона Куманова и Иванина Пенелова от СУ ”Н.Бончев” с ръководител Нора Барова; второклсникът Иван Зяпков, ПИГ с  ръководител Мариана Узунова; второкласникът
Георги Пенчев от СУ ”Н.Бончев” с ръководител Виолета Авелова.
Във възрастовата група VІІІ – ХІІ клас първенци са 
Димитър Панчев от ПГИТМТ с ръководител Соня Добрева и Натали Калпакова от ЦПЛР с ръководител Нистор Хаинов.
На второ място е Мартина Чамова от ПГИТМТ е ръководител М. Пенева, а на трето Доминика Михова от ПГИТМТ с ръководител М. Пенева.
За литературните си творби бяха отличени следните ученици:
Възрастова група VІІІ – ХІІ клас
Първо място – Цветослава Грозданова от ПГИТМТ с ръководител Александра Дюлгярова
Второ място – Николай Петришки от СУ „ Н. Бончев “
Трето място – Петър Василев от ПГИТМТс ръководител П. Сеферинкина и Габриела Карабойчева от ПГИТМТ с ръководител Е. Филипова
 
Източник: www.oshtepan.com

СУ“Нешо Бончев“ е сред 100-те най-добри училища в България

По данни от резултатите на матурата по български език в 12 клас за 2016 година спрямо 2015 г. Средно училище „Нешо Бончев попада в класацията на топ 100 училища в България. Панагюрската гимназия е на 95 място, като успехът й за 2016 година е много добър 4.846, а през 2015 година е бил 4.872.
С много малко пред Средно училище „Нешо Бончев“ е средното училище във Велинград, в което през 2016 година успехът е бил много добър 4.855, а през 2015 година е бил 5.464.
На 24         позиция е Езиковата гимназия “Бертолд Брехт“ – Пазарджик, в която успехът за 2016 година е бил много добър 5.257, а през 2015 година много добър 5.172
Това съобщи сайтът decatani.com, позовавайки се на информация в МОН.
В обявената класация на първо място е Софийската         91-ва Немска езикова гимназия “Професор Константин Гълъбов“ с успех отличен 5.712 през 2016 година и отличен 5.720 през 2015 година. На второ място пак е софийско училище -164-та гимназия с преподаване на испански език. Успехът в нея през 2016 година е бил отличен    5.666, а година по-рано 5.684.
На трета позиция е частният Американски колеж в София с успех отличен 5.657 през 2016 година и отличен 5.720 през 2015 година.
 
Източник: www.oshtepan.com

С нов микроскоп работят в СУ “Саво Савов”

От началото на годината в СУ „Саво Савов“ Пирдоп, в часовете по „Биология“ и „Човек и природа“, учениците имат възможност да надникнат в тайните на природните науки с помощта на дигиталните технологии. В рамките на проект училището оборудва два кабинета с дигитални микроскопи снабдени с камери, които позволяват през мултимедиен проектор изображението да се прожектира на голям екран.

На 1 февруари се проведе открит урок по Биология, в който бяха използвани дигитални технологии посредством новия модерен микроскоп. В часа на преподавателя Татяна Янакиева седмокласниците показаха знания и умения при работа с новата технология. На урока присъстваха директорът на гимназията Цвятко Четьов и помощник директорът Верка Камберова.

Преподавателят Янакиева беше подготвила презентация “Царство Растения” за обобщение на изучавания раздел, а учениците отговориха на множество въпроси. Те сами приготвиха и микроскопски препарати и ги демонстрираха по време на урока.

От новата придобивка в следващите месеци ще се възползват всички ученици от СУ “Саво Савов” за по-лесно усвояване на материала в часовете по Биология.

Източник:Средногорие медия

Учители спечелиха проект за ОУ в Челопеч

Съвместен проект на учителите Йордан Ходжев и Георги Гочев от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” с. Челопеч ще бъде финансиран от Дигиталната Национална Коалиция и SAP като част от инициативата Hour of Code.

Двамата учители в Средногорието са част от общността на Заедно в час. Георги е първа година учител по програмата, а Йордан успешно завърши през 2016 г. и продължава да преподава и в момента. Допълнително към проекта ще се включи и центърът за извънкласни инженерни и научни занимания „Знам и Мога“ към ОУ „Георги Бенковски“ с. Мирково, чийто ръководител е Йордан.

Двамата ще получат финансиране и гостуване на програмист. Наградата ще бъде използвана за осъществяването на разменено преподаване на учениците в Челопеч и Мирково за създаване на компютърни игри, роботика и 3D моделиране. С финансирането ще бъде подпомогнато и закупуването на материали за осъществяване на последващи регулярни събития.

Източник:Средногорие медия

“Асарел България Оупън” 2017 ще е с рекорден награден фонд от 130 000 щ. долара

Предстоящото трето издание на международния турнир по тенис на маса „Асарел България Оупън” 2017 ще бъде с награден фонд от 130 000 щ. долара. Това съобщи председателят на Сдружение „Асарел България Оупън” Иван Александров по време на церемонията „Спортист на годината на община Панагюрище”, която се проведе в панагюрската зала „Арена Асарел”, където турнирът бе отличен като най-значимото спортно събитие за 2016 г.

Увеличаването на наградния фонд с 50 000 щ. долара в сравнение с миналата година, е благодарение на отличните оценки за провеждането на досегашните две издания, съобщи той. Александров уточни, че зад състезанието стоят големи фирми, които го подкрепят финансово. Новото име сред тях е на китайската логистична компания „Seаmaster”, а в бюджета на Министерството на младежта и спорта също се предвидени 30 000 лв. целеви средства за провеждането на турнира. Като спонсори остават „Асарел-Медет” АД, немската фирма „Liebherr”, китайската компания „Double Fish”, българската пенсионна компания „Съгласие” и много други наши и чужди фирми.

Александров съобщи, че към състезанието, което ще се проведе в панагюрската зала „Арена Асарел” има сериозен медиен интерес от цял свят, а датите вече са фиксирани в календара на ITTF /Международна федерация по тенис на маса/- от 15 до 20 август 2017 г. С този награден фонд “Асарел България Опън” затвърждава позициите си на водещ турнир в категорията ITTF World Tour а вече сме на една крачка от покриване на изискванията за провеждане на турнир от най-високия ранг ITTF World Tour Platinum.

Първото издание на престижния турнир по тенис на маса през 2015 г. бе с ранг „challenge series” награден фонд от 35 000 щ. долара, а в него се включиха 100 участника от 20 държави. През миналата година средствата бяха увеличени на 80 000 щ. долара и състезанието бе включено в календара на „major series”, като в надпреварата се включиха над 150 тенисисти от 24 държави. “През тази година очаквам над 200 участници като съм сигурен, че турнирът ще бъде уважен от топ играчите в този спорт”, заяви още Иван Александров.

Източник: ПИА

Звездопад от таланти озари Панагюрище

Даровитите деца на община Панагюрище бяха наградени в “Звезден клас’2016”

За пета поредна година, в препълнената зала на Театър Дом-паметник – Панагюрище, на официална церемония „Звезден клас‘ 2016“, 280 деца и младежи от община Панагюрище, с изявени дарби в областта на образованието, науката, културата, спорта и изкуствата, получиха морално признание за високите си постижения през 2016 година.

В изпълнение на ежегодна Програма на Община Панагюрище за определяне условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби, всички те получиха закрила и финансово стимулиране за развитието си. Средствата за този стимул са в размер на 26 100 лева и са подсигурени от Общинския бюджет, „Асарел-Медет“ АД и „Оптикс“ АД. По силата на Дарителски договор между „Асарел-Медет” АД и Община Панагюрище от 2012 година, Дарителят  дублира  сумата, която Община Панагюрище определя за стимулиране на даровитите деца. От 2013 година „Оптикс” АД също подкрепя финансово проекта „Звезден клас“.

Признание получиха спортисти, мажоретки, певци и музиканти, деца, печелили отличия от международни и национални състезания и олимпиади. Водеща на церемонията бе истинска и доказана звезда – актрисата Василка Сугарева.

С прекрасното изпълнение на Виктория Манева беше открита и официалната част.

За постиженията си всяко дете беше удостоено с медал, а ръководителите на даровитите младежи получиха специални плакети. Децата от всяка от областите: образование, наука, култура, изкуство и спорт, имаха свой кръстник.

Талантите в областта на науката бяха “орисани” лично от изпълнителния директор на „Асарел Панагюрище Здраве“ АД д-р Борислав Ацев.

Източник:ПИА

Община Карлово ще си сътрудничи с Фондация Джуниър Ачийвмънт България

Община Карлово и Фондация Джуниър Ачийвмънт България подписаха споразумение за партньорство и сътрудничество. Целта е ефективно сътрудничество между двете страни в процеса на обучение на младежите по предприемачество, изграждане на модел за публично-частно партньорство и създаване на възможности за осъществяване на съвместни инициативи.

На официална среща в присъствието на заместник-кметът Антон Минев, изпълнителният директор на фондацията – Милена Стойчева и д-р Светослав Маноилов – старши експерт „Бизнес развитие” разясниха насоките и целите, които ще бъдат развити и осъществени на базата на това сътрудничество. На срещата присъстваха директорите на СУ „Васил Левски” – Мариана Манчева и СУ „Христо Проданов” – Мариана Маринова и ученици от „Учебна компания” към СУ „Васил Левски” заедно с ръководителя им Спаска Бистрашка.

Една от инициативите на Фондация Джуниър Ачийвмънт България, която ще бъде осъществена в град Карлово още тази година е „Регионален панаир” на учебните компании към фондацията. До сега в България това събитие е провеждано само в областните градове.

Вече няколко години Община Карлово успешно си партнира с фондация Джуниър Ачийвмънт и участва в инициативата „Мениджър за един ден”, в която младежи заемат позиции в Общинската администрация и имат възможност да се запознаят и наблюдават функционирането на общинското управление.

Джуниър Ачийвмънт България е стратегически партньор на Министерство на образованието в интегрирането на компетентността „предприемчивост и инициативност”.

Източник: www.rnews.bg

Отличия за карловските кукери

Карловските кукерски състави от квартал Сушица, град Калофер и селата Климент и Христо Даново участваха в традиционните фестивали в Симитли и Разлог проведени на 14 януари.

В гр. Разлог, съставът от кв. Сушица спечели награда за най-оригинално представяне, а в гр. Симитли, 6 годишният Георги Куков бе отличен за най-малкия кукер.

Кукерите от с. Климент бяха отличени на І-во място в Симитли, а специална награда за индивидуално участие получи Николина Арабаджиева – изпълняваща ролята на Пролетта. В гр. Разлог съставът бе класиран на ІІ-ро място.

В Симитли кукерите от Калофер получиха две първи места. Те бяха отличени с плакети и парична награда за представянето на обичая „Сирни заговезни” и за оригинални костюми на „Двата козела”.

На фестивала в Симитли, кукерите от с. Христо Даново, получиха плакет за най-добро представяне на обичая „Пеперуда”.

Източник:www.rnews.bg

Пирдоп отбеляза 139 години от своето Освобождение

Всяка година на 3 януари пирдопчани изразяват своето преклонение пред подвига на загиналите в борбата за освобождението на Пирдоп. В двора на Начално училище “Тодор Влайков” признателните жители на Пирдоп сведоха глави пред  монумента в памет на освободителите руси и опълченците от Пирдоп.

Пред паметната плоча присъстваха кметът на община Пирдоп Ангел Геров, зам.-кметът Вера Бойчева, секретарят Николина Божкова, председателят на общинския съвет Мария Шентова, общински съветници, служители в общинска администрация, граждани. Зам.-кетът Бойчева приветства присъстващите и припомни накратко факти около историческата дата. С едноминутно мълчание и падане на колене беше почетена паметта на загиналите за освобождението на града. Пред паметника на загиналите опълченци венци и цветя бяха поднесени от името на ръководството на община  Пирдоп, на местни институции, на политически организации, на сдружения и от граждани.

Поклонението продължи в двора на църквата “Успение Богородично”  пред паметника на капитан Михаил Баторски. Кратка реч по повода отправи отец Недко Бръмбаров. Присъстващите почетоха паметта на героите с едноминутно мълчание и падане на колене. Пред монумента бяха поставени венци и цветя на признателност.

По традиция поклонението се пренесе в центъра на Пирдоп пред паметника на  писателя Тодор Влайков, където бяха поднесени венци и цветя.

Тази година честването на историческата дата завърши във виртуалния музей, позициониран в сградата на старото кино. Там присъстващите бяха посрещнати от членове на клуб «Съхрани българското» към СУ «Саво Савов» с ръководител Анета Венкова. Младежите припомника факти около датата 3 януари и събитията, довели до освобождението на района. Поздрав към присъстващите отправиха хористите на маестро Кузман Кузманов. Честването завърши с прожекция на документалния филм „Русите идат! Христос Воскресе!”.

Източник: Средногорие медия

В Челопеч отбелязаха 139 години от Освобождението

Организацията на съюза на офицерите, сержантите и военослужещите от резерва в Челопеч и община Челопеч отбелязаха деня на Освобождението на селото от османските нашественици. Това стана на 2-ри януари на площада в с.Челопеч.

Председателят на организацията в Челопеч Филип Вътев отбеляза, че се честват 139 години и припомни историческите събития, свързани с деня на Освобождението.

Членове на съюза поднесоха цветя и венци пред паметника в центъра на Челопеч. Венец беше поставен и на паметната плоча на сградата на община Челопеч. Венци и цветя на признателност бяха поднесени пред къщата на баба Куна Кючукова, участник в далечните събития и паметника на руските воини в края на селото.

Източник:Средногорие медия

В Златица почетоха Освобождението

На 2-ри януари в Златица отбелязаха Освобождението на града от турско робство. Тази година се навършват 139 години от паметната дата. Тържественото отбелязване се състоя на паметника на солдат Никифор край село Църквище.

На място приветствие към присъстващите направи кметът на с. Църквище Стоянка Петрова. Тя припомни накратко историческите събития, довели до освобождаването на селото, Златица и околните населени места.

Венци и цветя пред паметника поднесоха кметът на община Златица Магдалена Иванова, председателят на ОбС-Златица Асен Плахов, общественици и граждани.

Всички присъстващи почетоха паметта на загиналите с едноминутно мълчание и падане на колене. Членовете на местния клуб „Традиция” възпроизведоха изстрели в чест на загиналите.

Източник:Средногорие медия

В Пирдоп нарекоха пръстените

В първия ден от новата година на площад “Скалата” в Пирдоп се събраха млади и стари за пресъздаването на обичая “пеене на пръстените”. Старата традиция беляза началото на новата 2017-та година.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров приветства присъстващите, поздрави с настъпилата нова година и пожела здраве и късмет. Празничен водосвет отслужи отец Недко Бръмбаров. Той поръси присъстващите със светена вода за здраве и благополучие.

Пеенето на пръстените е стар народен обичай, който се прави в първия ден на новата година. Тогава се гадае за бъдещето. На първи януари жители на Пирдоп се събраха за извършването на ритуала, за да разберат на коя мома какъв ерген ще й се падне. Местни самодейци пяха традиционните песни за фолклорния обичай и нарекоха пръстените от менчето. Празникът продължи с дълги и кръшни хора, под съпровода на Етрополския духов оркестър.

Източник:Средногорие медия

Обичаят “Наричане на китки” пресъздадоха в Стрелча

Традиционният за първия ден от новата година ритуал “Наричане на китки” представиха фолклорният състав към НЧ “Просвещение 1871” и Клубът на пенсионера в Стрелча.

Момите, които участват в представянето на обичая, приготвят китки с цветя, поставят ги в менче и ги наричат с различни пожелания.

По традиция, общината организира възпроизвеждането на характерния за Стрелча ритуал всяка година, на първи януари.

Източник:ПИА

Ансамбъл „Средногорие” изнесе концерт в Златица

В навечерието на светлите коледни празници в Златица се състоя коледен концерт, организиран от община Златица. Част от концерта беше премиерата „Малката кибритопродавачка”, представена от ансамбъл „Средногорие” и поставен от ръкаводителя им Събина Илиева.

Големият салон на читалище „Христо Смирненски” събра много жители и гости на Златица за коледния концерт. Кметът на община Златица Магдалена Иванова отправи приветствие, в което пожела както успех на самодейците от ансамбъл „Средногорие”, така и по-добра и по-успешна нова 2017 година. Тя подчерта, че изминалата година е била успешна за община Златица и от ръководството на общината се надяват през следващата да имат още по-добри резултати.

Концертът започна с изпълнения на представители на ансамбъл „Българе”, които по този начин поздравиха колегите си от местния самодеен състав. По-късно пред публиката ансамбъл „Средногорие” представи представлението „Малката кибритопродавачка”.

Източник: Средногорие медия

В Пирдоп се състоя коледен концерт

В навечерието на коледните и новогодишни празници в Пирдоп се състоя празничен концерт, организиран от общината. Спектакълът “Мирна и свята Коледа” беше представен пред огромно множество в салона на читалище “Напредък” в града. Присъстваха общинското ръководство и множество жители и гости.

Непосредствено преди и по време на концерта във фоайето на читалището беше подредена Коледна изложба-живопис на ученици от Арт Студио към СУ “Саво Савов”, с ръководител Кристина Павлова. Част от картините се продаваха с благотворителна цел в подкрепа на Димитър Табаков и пострадалите от Хитрино. Благородната инициатива беше подкрепена и от БМЧК към училището. Младежите събираха средства от продажбата на коледни украси и сувенири. Бяха поставени и кутии за дарения.

В програмата на празничния концерт взеха участие множество деца, младежи и възрастни. От сцената на читалището своите коледни спектакли поднесоха децата от детската градина, учениците от началното училище, танцови и певчески групи от средното училище и от читалището.

Бурните аплодисменти на публиката следваха всяко изпълнение.

Източник:Средногорие медия

Коледна вечеринка в Копривщица

Копривщенци отбелязаха настъпването на Рождествените дни с коледна вечеринка. Залата в старото училище, превърнато в Жив музей, се оказа тясна за желаещите, дошли да споделят настъпването на Коледа. Приветствие към копривщенци поднесе  Георги Доросиев, председател на комисията по култура към общинския съвет.

Самодейци от различни възрасти пресъздадоха български обичаи и традиции. Участие във вечеринката взеха и децата от ДГ „Евлампия Векилова“, които пресъздадоха обичая коледуване.  „Копривщенски богородички“, певческа група „Копришки бисери“, танцов клуб „Усмивки“, ученици от СУ „Любен Каравелов“ и театралният състав към читалище „Хаджи Ненчо Палавеев“ бяха подготвили коледни изненади за своите съграждани.

На всички участници в събитието добрият старец раздаде подаръци от пълния чувал.

Източник:Средногорие медия

Нови детски площадки в единадесет населени места в община Карлово

В навечерието на Коледа, община Карлово предостави нови комбинирани детски съоръжения на единадесет населени места от общината. Съоръженията отговарят на европейските стандарти за качество и безопасност при експлоатация.

Те ще бъдат монтирани в град Клисура и селата Христо Даново, Васил Левски, Соколица, Бегунци, Дъбене, Каравелово, Богдан, Кърнаре, Столетово и Иганово.

Днес кметовете на населените места дойдоха и лично получиха съоръжения.

Средствата за новите детски площадки са осигурени от бюджета на община Карлово.

Източник: www.rnews.bg

Община Карлово се побратими с Община Барбасена, Бразилия

podpisvane-na-memorandum-2

На 14 декември 2016 г. в гр. Барбасена, щат Минас Жираис, Бразилия, посланикът на България в Бразилия Валери Йотов – упълномощен от кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов и Антонио де Андрада, кмет на Община Барбасена, подписаха Меморандум за сътрудничество между двете общини. На подписването са присъствали почетният консул на България в Бело Оризонте Ренато Русеф, служители от Община Барбасена и местни журналисти. Двете страни се споразумяха за сътрудничество в областта на икономиката, културата, туризма, спорта и младежките дейности, опазване на околната среда и социалната политика.

На церемонията по подписване на меморандума, кметът на Барбасена Антонио Андрада е посочил, че за три години град Барбасена се е издигнал до първите места в Бразилия по регионално развитие, благоустройство, качество на здравеопазването и образованието. Привлечени са нови инвестиции в строителството, автомобилостроенето (Тойота, Тарума), производство на опаковки. Всяка година в града се провежда изложба и празник на розата. Сред големите си успехи, г-н Андрада е посочил създадената по негова инициатива Асоциация на общините в щат Минас Жираис, на която е президент.

Информацията за подписания Меморандум за сътрудничество между Община Карлово и Община Барбасена, Бразилия е изпратена до Министерството на външните работи – дирекция „Америка”, Община Карлово и Българската търговско-промишлена палата.

Община Барбасена е център на индустрията на розата в Бразилия, намира се в щат Минас Жираис с център Бело Оризонте.

Посланикът на България в Бразилия Валери Йотов и почетният консул в Бело Оризонте Ренато Русеф бяха на посещение в гр. Карлово през юни месец т. г., когато бразилска телевизия засне филм за карловския розобер.

През септември, посланик Валери Йотов и почетният ни консул Ренато Русеф се срещат с кмета на Община Барбасена Антонио де Андрада, който проявил голям интерес към традициите на Карлово в отглеждането и преработването на розата и е подкрепил отправеното предложение за сътрудничество с Община Карлово.

В писмо до кмета на Община Карлово д-р Емил Кабаиванов, посланик Валери Йотов пише: „…искам да Ви благодаря най-искрено за Вашето гостоприемство, оказано на бразилския телевизионен екип, посетил България през юни т. г. Журналистите споделиха отличните си впечатления от розобера в Карлово, от културно-историческото наследство и от чудесните хора на Вашия регион”. „Репортажите на екипа са излъчени в 10 серии по местната телевизия с аудитория 100 млн. жители и са предизвикали много положителни отзиви и възхищение към нашата страна”, пише още посланикът. „Редица бизнесмени от Бело Оризонте и щата Минас Жираис, след излъчването на репортажа, проявяват по-голям интерес към България и възможностите за внос на български продукти – продукти от роза, бяло саламурено сирене, което отсъства от местния пазар, български консерви, вино, торове и др. наши традиционни стоки”, информира още посланикът.

Източник: www.rnews.bg

С възможностите за бъдеща професионална реализация в здравеопазването се запознаха ученици от панагюрските гимназии

С възможностите за обучение в Медицински университет Пловдив и бъдеща професионална кариера в МБАЛ „Уни Хоспитал“ се запознаха десетки ученици от СУ „Нешо Бончев“ и Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм. Срещите, на които бяха презентирани факултетите на МУ-Пловдив и Медицинския колеж към висшето учебно заведение, бяха инициирани от г-н Александър Чобанов, директор на „Човешки ресурси“ в „Асарел-Медет“ и г-жа Христина Станчева, ръководител на отдел „Персонал“.

В специална презентация доц. Николета Трайкова, отговаряща за учебната и научната дейност в болницата в Панагюрище описа реда за кандидатстване, балообразуващите оценки и подробности около предстоящата кандидат-студентска кампания. С компетенциите на медицинските специалисти – медицинска сестра, акушерка, клиничен и рентгенов лаборант, помощник-фармацевт, зъботехник, рехабилитатор, инспектор по обществено здраве, инструктор по хранене и безопасност на храните, медицински козметик, запозна тийнейджърите зам.-директорът на Медицински колеж Пловдив г-жа Мария Божкова.

В края и на двете срещи се оформиха интересни дискусии, на които се обсъждаха въпроси, както за приемните изпити, така и за възможностите за работа и професионална кариера в МБАЛ „Уни Хоспитал”ООД.

Източник: ПИА

Община Панагюрище кандидатства с проект по пилотна схема на Инвестиционна програма „Минерални води“

Община Панагюрище внесе в Национален доверителен екофонд проектно предложение „Развитие на находище „Баня“ чрез пълноценно използване на природния ресурс –минерална вода“ по пилотна схема на Инвестиционна програма „Минерални води“, съобщи Общинска администрация.

Общата цел на проектното предложение е икономическо развитие в селския район чрез ефективно използване на природните ресурси на минералната вода в село Баня.

Проектното предложение предвижда реконструкция и модернизация на водопровод за минерална вода и изграждане на резервоар.

Общата стойност на проектното предложение „Развитие на находище „Баня“ чрез пълноценно използване на природния ресурс –минерална вода“ е 353 694,46 лева, от които 176 847,23 лева – размер на исканата безвъзмездна финансова помощ от Инвестиционната програма „Минерални води“ и 176 847,23 лева – собствено финансиране.

Чрез реализирането на проекта ще се осигури временна заетост на местните хора, които ще бъдат ангажирани в строително–монтажните дейности, ще се подобри качеството на живот в село Баня.

Проектното предложение отразява общите цели на местните политики за предприемане на мерки за преодоляване на негативните демографски тенденции, да се задържат младите хора, осигурявайки им по-добър живот чрез създаване на условия за развитие на местната икономика, привличане на инвеститори и развитие на туризма. Очаква се след реализирането на проекта да се увеличат ползвателите на минерална вода чрез привличане на инвестиции в сферата на туризма.

 Източник: ПИА

За пета поредна година Община Панагюрище организира празника „Панагюрска коледна наздравица“

За доброто настроение на жителите и гостите на Панагюрище, на 26 декември 2016 година, от 11:00 часа на площад „20-ти април“ ще се погрижи народният изпълнител Иван Дяков, съобщава Общинска администрация.

Част от фолклорната програма ще бъде и „Коледно надиграване“ с участието на самодейни колективи при Народно читалище „Никола Йонков Вапцаров-1927“, село Бъта, Народно читалище „Ванчо Пашов-1884“, село Поибрене и танцьорите от ФНТ „Средногорска жарава“.

Община Панагюрище е подготвила изненади – 365 дрянови сурвачки, 365 коледни кравайчета и колачета, греяно вино, ошав, Панагюрски тутманик, зелник.

Кулинарни изкушения ще забърка майстор Ангел Ангелов –  Панагюрска луканка на скара и традиционното българско ястие – свинско месо с праз лук, приготвено в най-големия български тиган „Юнашки тиган“.

По време на празника ще реализираме и благотворителна акция „С любов за Христина“. Събраните средства ще бъдат дарени за подпомагане на момиче от Панагюрище в будна кома.

Източник: ПИА

Ученици от ПГМЕ се бориха за стипендии от ЧЕЗ

Представители на ЧЕЗ посетиха Професионалната гимназия по механоелектротехника –  гр. Пирдоп по инициатива на преподавателите по специалните предмети в учебното заведение Недка Вълчева и Петя Даракова. Инициативата беше във връзка с провеждането на първия етап от състезанието по електроенергетика „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ 2016/2017, в което взеха участие ученици от XII „а” клас. Представителите на ЧЕЗ бяха много впечатлени от интереса на учениците и показаните знания.

Припомняме, че ЧЕЗ предоставя стипендии на талантливи ученици от XII клас от техническите гимназии. Състезанието по електроенергетика „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ ще се проведе в три кръга: училищен, регионален и национален.

Класираните участници от шестте отбора в националния кръг получават препоръки за прием в висши учебни заведения. Важно условие е успешно взета матура и участие в състезанието.

Участниците в класираните отбори на първите три места от националния кръг получават индивидуална стипендия  за втория учебен срок на съответната учебна година.

Източник: Средногорие медия

3 златни, 1 сребърен и 4 бронзови медала за СК “Бойни спортове” от турнир по джудо в София

На 17 и 18 декември в София се проведе международен турнир по джудо “Олимпия 2005”. В него взеха участие 20 отбора от 6 държави с над 400 състезатели.

Клуб “Бойни спортове” от Панагюрище взе участие с 9 състезатели и се представи повече от отлично. Равносметката е 3 златни, 1 сребърен и 4 бронзови медала.

При най-малките, Спартак Кеков в категория 38кг., завоюва своя първи златен медал, като по патя към него спечели 4 срещи с ипон. На 55кг. Алкивиадис Ставридис отново стана шампион, с което продължава да трупа колекцията си от златни медали. В категория до 36 кг. Дарина Куртева зае 3-то място, Георги Динков в категория 50 кг. завоюва сребърен медал. Румен Хаинов с много добро представяне остана пети. При по-големите състезатели Ивелин Танковски 38кг., Виктор Танковски 42кг.  се завърнаха с бронзови медали. При девойките Донка Русева се завърна с бронзов медал. Йоана Пишмишова стана шампионка като се бори в по горна възрастова група и в друга категория.

Източник: ПИА

 

z_sportist_na_godinata

В Златица наградиха спортистите на годината

Спортен клуб “Стоян Николов” награди своите най-изявени спортисти. Това стана на ежегодната вече традиционна церемония. Тази година се състоя десетото юбилейно издание на церемонията “Спортист на годината”.

В ресторант “Средногорие” се събраха множество спортисти от спортния клуб и техните треньори. Официални гости на събитието бяха кметът на община Златица Магдалена Иванова, кметът на община Челопеч Алекси Кесяков, председателят на ОбС Златица Асен Плахов, представител на “Дънди Прешъс Металс Челопеч”, ръководства и представители на фирми-спонсори на спортния клуб, частни дарители, роднини на патрона Стоян Николов, медии.

Официалната церемония беше открита от председателя на СК “Стоян Николов” Радка Иванова. Тя приветства присъстващите и изрази задоволството си от многобройните успехи на клуба през 2016 година. С кратка ретроспекция тя набеляза най-важните и значими успехи на спортистите от различните дисциплини и ги поздрави за това.

В началото на церемонията председателят на клуба Радка Иванова получи ежегодната номинация Надеждата на вестник Камбана, която й беше връчена от представител на медията с пожелание за още повече успехи в бъдеще. Иванова благодари за вниманието и увери, че клубът ще продължи да работи усилено, за да оправдае доверието на хората.

Церемонията започна с награждаване на най-добрите в класическата борба. Спортист на 2016 година в тази дисциплина стана Димитър Георгиев, а негови подгласници станаха Величко Величков и Елица Бъчварова. Възпитаниците на Иван Нешков и Спас Чернев получиха статуетки и предметни награди. Специална награда получи младият борец Алекси Зашев. Наградите им бяха връчени от кмета на община Златица Магдалена Иванова.

В дисциплината тенис на маса спортисти на годината в различните категории станаха Патрисия Праскова, Иван Савов и Цветелина Куртева. Статуетките и предметните награди на възпитаниците на Йордан Лазаров връчи председателят на ОбС Златица Асен Плахов.

В леката атлетика призьори станаха Анна-Мария Шушолова, Цветомира Николова и Радостина Балова. Възпитаниците на треньора Елена Ранчева бяха наградени от Иван Велин.

За Отбор на 2016 година бяха връчени две награди. Волейболистите на Недялка Ранчева и баскетболистите на Николай Маньов и Дойчин Николов получиха статуетките си от Дончо Павлов и кметът на община Челопеч Алекси Кесяков.

Кметът Магдалена Иванова използва възможността да връчи специални награди на всички отбори с пожелания следващата година успехите да се умножат. Изненадата за треньорите бяха колажи с техни снимки от състезания. Иван Нешков, от името на всички треньори, благодари за вниманието и признателността.

Тържеството продължи с поздравления, музика и много настроение.

Източник: Средногорие медия

Наградиха ПГМЕ със сертификат за качество по Програма “Еразъм+”

Миналата седмица в София се проведе Валоризационна конференция по Програма „Еразъм+“ организирана от Център за развитие на човешките ресурси.  На официалната церемония по награждаване на отличени проекти Професионална гимназия по механоелектротехника гр.Пирдоп беше наградена със сертификат за качествено изпълнение на проекта си по Програма “Еразъм+”.

 Инж. Ненка Рашева лично прие сертификата и  плакета връчени от г-жа Татяна Калканова, Изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси. Проектът е насочен към ученици и младежи, които участват в процеса на професионалното образование в професионалните училища от професионални направления „Техника“ и „Приложна информатика“, както и учителите, които имат интерес в преподаването на характеристиките за управление на бизнеса и пазара на труда. Инж. Рашева изказва голямата си благодарност към екипа, реализирал дейностите по проекта, както и на партньорите и пожела нови ползотворни сътрудничества и успехи.

Източник:Средногорие медия

Среща за МИГ се проведе в Антон

В Антон се състоя информационна среща за консултиране подготовката на Стратегията за водено от общностите местно развитие на общините Антон, Пирдоп и Копривщица. Срещата беше част от поредицата срещи за разработка и изготвяне на Стратегия.

Участници в срещата бяха кметът на община Антон, служители в общинска администрация, представители на образователни и културни институции. Бяха поканени представители на местния бизнес, нестопанския сектор, земеделски производители, занаятчии и предприемачи, граждани и др.

Местната общност беше запозната с мерките за кандидатстване и критериите за оценка, заложени в разработваната Стратегия, по които заинтересованите страни взеха отношение и дадоха предложения.

Източник: Средногорие медия

Стартира проект „И ние искаме и можем!“за младежите от малките населени места на Община Карлово

Сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“, чиито съучредител е Община Карлово, стартира нов проект за активизиране младежите по малките населени места.

Проектът „И ние искаме и можем!“ се финансира по Националната програма за младежта (2016-2020) на Министерството на младежта и спорта и в него пилотно са включени селата Дъбене, Войнягово, Климент, Каравелово и Богдан. Идеята е след това да се мултиплицира проекта и за останалите малки населени места на Община Карлово.

По проекта младежи ще бъдат обучени как да разработват и управляват проекти или да изградят младежки клубове в своите села. Обучените младежи ще получат малки грантове, с които да инициират местни проекти за своето населено място. Така подготвени младежите ще могат след това да реализират други проекти или доброволчески инициативи за подобряване средата на живот в своето село.

На 12.12.2016г. в залата на Младежки информационен център -Карлово се проведе среща с кметовете на петте села за представяне дейностите по проекта.

Източник:www.rnews.bg

Културното аташе на Япония у нас посети Пирдоп

Мивако Кибаяши, културен аташе на посолството на Япония у нас посети Пирдоп. Г-жа Кибаяши посети града с опознавателна цел и благодарение на общото й познанство с нашата съгражданка Анна Стамболийска, която има родствена връзка с бившия посланик на България в Япония Тодор Дичев.

Кметът на общината Ангел Геров, зам-кметът Вера Бойчева и секретарят Николина Божкова посрещнаха официалният гост. По българска традиция японският дипломат Мивако Кибаяши беше посрещната в сградата на общината с питка и сол. Гостите бяха поканени в кабинета на кмета, където бяха приветствани с добре дошли. Кметът Геров връчи на г-жа  Кибаяши подаръци за спомен от посещението.

В програмата на официалния гост бяха включени посещения на общинските училища и различни забележителности в общината. Официалната делегация посети НУ “Тодор Влайков”, където беше посрещната с питка и сол. Последва разходка из училищните кабинети и разглеждане на училищната база. Кибаяши присъства и на учебни часове и остана впечатлена от начина на работа.

В СУ «Саво Савов» аташето, придружена от общинското ръководство, беше посрещната с питка и сол. Младите вокалисти от група “Фантазия” с ръководител Марияна Върбанова поздравиха с песни на японски и английски език. Дипломатът благодари за приятната изненада. Визитата продължи с обиколка из училището и разговори с училищното ръководство. Госпожа Кибаяши получи скромни подаръци за спомен. В края на визитата гостенката изрази отличните си впечатления от видяното.

Визитата продължи с посещение на читалището, църквата и Еленската базилика. Г-жа Кибаяши прояви интерес към естеството на работа на читалищната институция.

В рамките на визитата културното аташе беше запозната с историята на града и културното му развитие.

Източник:Средногорие медия

oblast_strategiq

Ще се правят стратегии за личностно развитие на децата и учениците

Започна работа експертна работна група, чиято задача е да изготви единна рамка за разписването на Областна стратегия за личностно развитие на децата и учениците.

Подобен документ предстои да бъде изготвен за първи път. Той цели да въведе т.нар. приобщаващо образование. Стратегията ще включва мерки и дейности по две направления: осигуряване на обща подкрепа за развитието на всички деца и допълнителна подкрепа, насочена към децата със специални образователни потребности, децата с хронични заболявания, тези с изявени дарби и децата в риск.

Областната стратегия ще бъде базирана на анализи на общините и РУО, които също предстои да бъдат подготвени.

На срещата на основния екип в областната администрация беше определен и разширения състав от експерти, които ще участват в изготвянето на Областната стратегия.

До края на месец януари 2017 година трябва да бъдат предадени анализите от общините, а до края на февруари да бъде изготвена Областната стратегия. След това, до края на месец март, всяка община ще трябва да разпише и своя стратегия на местно ниво.

Източник: Средногорие медия

wp_20161210_11_41_05_pro

Обучение по равнопоставеностна половете се проведе в Младежкия информационен център-Карлово

На 10 декември, международният ден на правата на човека, сдружение „Младежки и граждански инициативи в Розовата долина“ проведе обучение по равнопоставеност на половете. Обучението е част от проекта  „М&Ms=момичета и момчета с равни шансове“, финансиран от Българския фонд за жените.

Младежите от Клуба по равнопоставеностсе запознаха с Всеобщата декларацията за правата на човека, приета от ООН на 10 декември 1948г., както и с живота на жените в арабския свят по материала на журналиста НидалХлайф, чиято съпруга Камелия Шопова бе гост-лектор на сдружението  и през 2014г, когато в Карлово се проведоха  Дни на арабската култура.

Предлагаме статията  му и на вашето внимание, за да пазим и зачитаме правата на жените, такива, каквито са извоювани в нашето съвременно европейско общество.
http://m.standartnews.com/…/uzhasat_da_si_zhena__v_arabskiy…

Младежите също така работиха по темата за равнопоставеност на половете, като с ролеви игри, казуси и задачи обсъдиха джендър стереотипите за ролите на мъжете и жените и стереотипите, които медиите налагат за жените и мъжете. Обсъдиха и джендър дискриминацията във властта, на работното място или при интервютата за работа.

Предстои младежите да направят проучване на нагласите в местната общност по темата, анализ на политическото участие на жените и да организират съвместни спортни и арт занимания за момичета и момчета.

Източник:www.rnews.bg

Откриха интерактивен кабинет в детската градина в Пирдоп

На 8-ми декември се състоя официалното откриване на интерактивен кабинет в Детска градина “Пека и Карло Чоконяни” в Пирдоп. Новата придобивка на детското заведение е благодарение на общината.

Гостите на церемонията бяха посрещнати с питка и сол. Присъстваха кметът на общината Ангел Геров, зам.-кметът Вера Бойчева и секретарят Николина Божкова. В новия кабинет гостите присъстваха на демонстрация на провеждане на занятие с интерактива дъска. Малчуганите, под ръководството на своя преподавател, показаха как се работи с дигиталното устройство на тема зимните празници. Децата научиха кои са тези празници, какви са обичаите на Бъдни вечер и Коледа и украсиха сурвачки. В рамките на занятието децата учиха и се забавляваха. В края на урока кметът Геров поднесе цветя за новия кабинет и лакомства за децата.

Във фоайето на детската градина присъстващите гости имаха възможност да закупят специално изработени от децата коледни украси и картички от позиционирания благотворителен базар. Бяха обособени щандове с изделия, изработени от всички групи в детската градина. Официалните гости се включиха активно в благотворителната инициатива.

Източник: Средногорие медия

СУ Златица отбеляза патронния си празник

На 7-ми декември СУ “Св. Паисий Хилендарски”  Златица отбелязва своя патронен празник. По този повод училището организира тържествен концерт-спектакъл. Събитието се състоя в салона на читалището в града и събра многобройна публика. Присъстваха учители и ученици от начални, средни и професионални училища от целия район. Специални гости на празника бяха кметът на община Златица Магдалена Иванова, председателите на обществения и ученическия съвет.

Директорът на училището Нели Стефанова приветства присъстващите и поздрави с празника. Поздравленията си отправи и кметът Иванова. Тя пожела още повече успехи на учители и ученици. Председателят на обществения съвет към училището Стоян Генов също поздрави за празника и се присъедини към благопожеланията. Приветствие отправи и председателят на ученическия съвет.

Концертната програма беше разнообразна. В нея взеха участие над 150 деца от учебните заведения в целия район. Деца и младежи от училищата в Пирдоп, Златица, Челопеч, Чавдар, Мирково, Копривщица и Антон поздравиха своите приятели с пъстър репертоар от песни и танци.

По повод патронния си празник СУ “Св. Паисий Хилендарски” Златица получи поздравителни адреси и цветя от местни и държавни институции.

Източник: Средногорие медия

Днес се навършват 67 години от откриването на Панагюрското златно съкровище

Панагюрският край е заселен от дълбока древност. Негови обитатели през бронзовата и желязната епоха са траките. Откритото на 8 декември 1949 г. Панагюрско златно съкровище, множеството археологически находки, както и уникалните гробни съоръжения открити край Стрелча и Старосел, са доказателство за високата материална и духовна култура на местните тракийски племена.

Съкровището, изработено от злато в края на IV или началото на III в. пр. Хр. е с общо тегло от 6 кг. 164 гр. е култов сервиз, състоящ се от 9 съда: фиала, амфора и ритони, по външните стени, на които са изобразени сцени от трако – гръцкия пантеон.

На 8 декември 1949 година, по време на изкопни работи при тогавашната керемидена фабрика в Панагюрище, тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови се натъкват на този култов сервиз от девет златни съда.

Около тях е имало и други работници, но тримата решават да се погрижат за него. Почистват съкровището и го предават на държавата, в лицето на тогавашния околийски началник Стефан Калпаков.

По решение на ръководството, то е изложено на показ зад витрините на хавлиената фабрика. По онова време тя се е намирала на главната улица в Панагюрище. Няколко дни съкровището стои там, за да го видят всички панагюрици. По това време там работи и известният археолог Петър Горбанов, завършил във Виена, и той съобщава за съкровището на Археологическия институт и на директора на Пловдивския исторически музей. Когато в Пловдив научават за находката, се взима решение съкровището временно да бъде предадено там. Няколко месеца то е изложено в музея.

Така златните тракийски съдове се връщат в Панагюрище едва през 2013 година, когато с дарителски средства на “Асарел-Медет” АД и акционери в дружеството, е изградена уникална зала-трезор за неговото експониране и съхранение. Съкровището е заведено в инвентарните книги на Пловдивския исторически музей. По-късно вече по правителствени решение то отива в София. Първоначално се съхранява в Археологическия институт, а после в Националния исторически музей.

Източник: Исторически музей- Панагюрище

Наградиха доброволци от СУ„Св. Паисий Хилендарски”  Златица

В знак на почит и уважение към патрона на гимназиалното училище в Златица започна поредица от мероприятия. В рамките на Седмицата на Пайсий в СУ “Св. Паисий Хилендарски” Златица и по повод 5-ти декември, Деня на доброволеца, се състоя церемония по награждаването на заслужили ученици в доброволчески инициативи.

В кабинета по химия в учебното заведение се събраха множество ученици от горен курс и техни по-малки приятели от началния курс, преподаватели и директорът на училището Нели Стефанова за организираното мероприятие, посветено на доброволчеството в училището. Бяха отчетени инициативите и дейностите на доброволците, извършени през отминалата учебна година. Стана ясно, че училището вече е част от глобалната мрежа на Националния алианс за работа с доброволци.

Със специална церемония бяха наградени най-заслужилите доброволци от училището. Четирима ученика грабнаха приз за цялостен принос в доброволчеството през 2016 година, предоставен от Алианса. За своята инициативност и всеотдайност приз получи Илияна Стоилова, Илияна Захариева, Теодора Лазарова и Росен Томов.

От името на училището със званието “Млад доброволец” беше удостоен 4 “а” клас с класен ръководител Павлина Божкова.

Източник: Средногорие медия

Ученици от Златица организираха поетична вечер

Ученици и учители от СУ „Св. Паисий Хилендарски” Златица организираха поетична вечер. В малката зала на чителището в Златица се събраха множество жители. Присъстваха директорът на учебното заведение Нели Стефанова, преподаватели, председателят на читалището, читалищни служители, родители, граждани.

Поетичната вечер беше посветена на 100 години от смъртта на поета-лирик Димчо Дебелянов. Ученици от 11 „а” клас представиха литературно-музикална композиция, посветена на поета. Възпитаниците на г-жа Темелова създадоха топла и задушевна атмосфера с поезията на Дебелянов.

Събитието беше част от предвидените мероприятия в рамките на Седмицата на Паисий.

Източник: Средногорие медия

В Копривщица се проведе среща на МИГ

В Копривщица беше проведена поредната работна среща, на която беше представена рамката на бъдещата МИГ /местна инициативна група/ – Пирдоп, Антон, Копривщица и мерките за кандидатстване по програми.

На срещата местните заинтересовани страни взеха отношение и дадоха предложения. Присъстваха представители на община Копривщица, земеделски производители, занаятчии и предприемачи.  Към срещата бе проявен слаб интерес от страна на хора занимаващи се с туризъм, граждански сдружения и земеделци.

Основната цел на срещата  е изготвянето на Стратегия за водено от общностите местно развитие, партньори и екип по изпълнение на Договор за  предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подготвителни дейности по Програма за развитие на селските райони.

Източник: Средногорие медия

su-eko-1
ЕКОЛОЗИТЕ В СУ „НЕШО БОНЧЕВ“ ОРГАНИЗИРАХА РЕДИЦА ИНИЦИАТИВИ ВЪВ ВРЪЗКА С ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОТПАДЪЦИТЕ, ПРЕДСТОИ КОНКУРС
Урок за разделното събиране и рециклиране на отпадъците бепоредната инициатива на СИП “Екотуризъм”в СУ”Нешо Бончев”. Тя се проведе 23 ноември и в нея се включи ПИАР-ът на РИОСВ-Пазарджик Цветана Чочева.
 
Учениците отVIIIa и VIIIб класове, участници в СИП-а ,с интерес изгледаха видеоурока “Яко е да си еко” с участието на Ангел от “X-фактор”. След това осмокласниците бяха запознати с основните типове батерии, правилата за събирането им, методите за тяхното рециклиране и ползите за околната среда. Учениците дискутираха по проблемите на замърсяването на природата с полиетиленови опаковки. Г-жа Чочева изнесе потресаващи статистически данни за мащабите на подобни локални замърсявания.
Младите еколози работиха върху тест, с чиято помощ провериха своите познания относно разделното събиране и рециклирането на отпадъци. Накрая бе подарен контейнер за събиране на стари батерии. Г-жа Чочева изясни точно кои батерии се събират в подобни контейнери и как стигат те до рециклиращите компании. Тя насочи учениците и към някои офиси на известни фирми, където също може да се предават употребявани батерии.
Учителите Иванка Талева -Мазнекова и Мариела Варадинова бяха както основни организатори, така и активни участници в урока. Той се проведе като част от инициативите на СИП-а във връзка с Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Броени дни преди реализирането му екипи от ученици организираха информационна кампания по проблемите на разделното събиране и рециклирането на батерии. На всеки от етажите в СУ „Нешо Бончев“ са разлепени материали по посочените проблеми. Те подпомагат дейността на еколозите в училище, които ще се включат в течащия в момента конкурс за най-голямо количество събрани батерии.
 
Източник: www.oshtepan.com

Ученици от ПГМЕ се срещнаха с Нидал Алгафари

В Професионална гимназия по механоелектротехника в Пирдоп се състоя среща-беседа с Нидал Алгафари. Срещата беше инициирана от учители и ученици от действащия в училището клуб по личностно развитие. Клубът, създаден в рамките на проект, има за цел да развива способностите на учениците и да повиши тяхната мотивация за учене чрез различни дейности, които за развият специфични знания, умения и компетентности у младежите.

В тази връзка специален гост в професионалното училище беше режисьорът и продуцент Нидал Алгафари. Гостът беше посрещнат по стара българска традиция с питка и сол. Поздрав с народни танци и музика той получи от възпитаници на училището. Гостът беше представен пред аудиторията като български режисьор, продуцент и съсценарист на предавания и филми, бивш изпълнителен директор на БНТ, както и автор на романи.

Учениците бяха подготвили въпроси към своя събеседник и потърсиха мнението му по ръзлични теми от живота. Нидал Алгафари разказа интересни случки от своя личен и професионален живот и даде някои ценни съвети към младите хора.

Източник:Средногорие медия

Конференция за спорта се състоя в областта

Конференция по проблемите на спорта, физическото възпитание и олимпизма в общините от Софийска област събра учители по физическо възпитание, треньори и общински служители, в чиито ресор попада спортът. Форумът е поредната ползотворна инициатива, която се реализира в подкрепа на спорта в Софийска област.

Конференцията беше открита от Областния управител Росица Иванова.

В различните панели на събитието беше разгледана дейността на БОК в контекста на съвременното олимпийско движение и Програма 2020 на МОК. В дискусионния панел беше представено проучване за нивото на спортните интереси на учениците.

Конференцията по проблемите на спорта, физическото възпитание и олимпизма в общините от Софийска област завърши с обсъждането на предложения и препоръки за изготвянето на общински програми за развитие на извънучилищния спорт, телесното възпитание, туризма и здравословния начин на живот.

Източник: Средногорие медия

16-years-handball-w
ТРИ СРЕЩИ – ТРИ ПОБЕДИ ЗА 16-ГОДИШНИТЕ ХАНДБАЛИСТКИ НА ПАНАГЮРИЩЕ
На 27 ноември в гр.Сливница се проведе вторият кръг от зоналното първенство за 16- годишни девойки.
От изиграните три срещи панагюрските състезателки записаха три важни победи. В първата среща победиха Сливница с резултат 16:14.Във втората среща се наложиха над Хасково с 20:19. В третата среща, която бе отново със Сливница, нашите момичета победиха с 17:16, съобщи треньорът Любка Карагьозова.
С тези три победи панагюрският отбор излезе начело във временното класиране с две точки аванс пред Хасково.
Тази събота и неделя и трите отбора ще спорят в Хасково за Купа България.
Отборът на 16-годишните девойки на ХК „Панагюрище“ бе в състав: Мария Маслева, София Пашова, Стиляна Добрева, Станислава Чакърова, Марина Чардакова, Катрин Чочева, Евелин Драганова, Николета Иванова,Стоянка Варадинова, Диана Раленекова.
 
Източник: www.oshtepan.bg

Екоинспекцията и ученици от Панагюрище и Попинци се включиха в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

РИОСВ-Пазарджик се включи в отбелязване на Европейската седмица за намаляване на отпадъците заедно с учениците от СУ„Народни будители“, гр. Брацигово, ПМГ „Константин Величков“, гр. Пазарджик, СУ„Нешо Бончев”, гр. Панагюрище и ОУ”Отец Паисий” в с. Попинци.

„Колко знаете за рециклирането?” Това разбраха учениците от проведен тест в училищата. А от видеоурока на младия изпълнител Ангел Ковачев – любимец на тийнейджърите, как могат да запазят природата чиста.

Особено внимание по време на уроците и дискусиите беше обърнато на ползите от рециклирането на негодни за употреба батерии и акумулатори от домакинствата – спестявят се природни ресурси, енергия, място на сметището и се предотвратяват вредни въздействия върху въздуха и водите. От тематична презентация учениците разбраха какво се случва с негодните батерии в рециклиращите предприятия. РИОСВ предостави на училищата специални контейнери за събиране на негодни батерии и информационни материали.

Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи дейностите за повишаване на осведомеността относно правилното управление на ресурсите и отпадъците.

Източник: ПИА